• Casele şi maşinile se declară prin formularul 216,  pentru „impozitul special pe bunuri mobile şi imobile de valoare mare”.
  • ANAF a publicat în Monitorul Oficial mai multe ordine, hotărâri şi proceduri pentru completarea formularului 216.
  • Legea „taxei pe lux” a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, odată cu pachetul fiscal anunţat la final de 2023.

„Taxa pe lux” a intrat în vigoare şi casele/apartamentele mai scumpe de 500.000 de euro trebuie declarate la  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la finalul lunii septembrie a acestui an. Maşinile mai scumpe de 75.000 de euro trebuie declarate până la finalul anului, conform unei serii de documente publicate de ANAF cu privire la aplicarea impozitului special pe bunuri cu valoare mare, numit şi „taxa pe lux”.

Casele şi maşinile se declară prin formularul 216,  pentru „impozitul special pe bunuri mobile şi imobile de valoare mare”. ANAF a publicat în Monitorul Oficial mai multe ordine, hotărâri şi proceduri pentru completarea formularului 216.

Ca exemplu practic, dacă persoana deţine o maşină care valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro – adică 0,3% din 25.000 euro, sumă care reprezintă diferenţa dintre valoarea autovehiculului şi plafonul neimpozabil de 75.000 de euri în cazul maşinilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Legea „taxei pe lux” a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, odată cu pachetul fiscal anunţat la final de 2023, care a prevăzut o serie de creşteri de taxe şi taxe noi, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri a companiilor mari sau creşteri de TVA la unele produse şi eliminarea unor facilităţi fiscale. 

Citește și