• Strategia digitală internațională a UE recunoaște decalajul tehnologic față de SUA.
  • Strategia UE prevede colaborări cu SUA, China, India, Japonia, Coreea de Sud.
  • UE vrea să contribuie la modelarea guvernanței și a standardelor digitale internaționale.

Suveranitatea digitală europeană e departe, Uniunea rămâne dependentă de tehnologiile critice globale. Strategia digitală internațională a Uniunii Europene prevede creșterea propriilor capacități tehnologice, în special în domeniul cloudului, al Inteligenței Artificiale sau a microchipurilor. Dar, până una alta, trebuie să recunoaștem superioritatea americană și să colaborăm.

Când ar putea deveni Europa suverană tehnologic?

Giganții americani au cloud-ului au peste două treimi din piața europeană, participația Europei la piața globală a microchipurilor s-a prăbușit la 10%. Când este vorba despre Inteligența Artificială, în ciuda miliardelor de euro investite în supercomputer optimizate, nu încape discuție că Statele Unite sunt vârful de lance și va fi foarte greu de ajuns la nivelul OpenAI. Europa a ratat revoluția digital și nu îi rămâne decât să colaboreze mai bine cu americanii și nu numai. Trebuie să țină cont și de ceilalți jucători majori în tehnologia globală: China, India, Japonia sau Coreea de Sud. 

Și-a pus Europa în decembrie și un comisar pentru suveranitatea tehnologică, pe finlandeza Henna Virkkunen, dar concluzia a fost aceeași. E prea mult și prea greu. În locul unei abordări politicianiste este mai bună una realist și nu e cazul să aruncăm bani pe geam, mai bine folosim ce au alții.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Care sunt punctele strategiei digitale internaționale a UE?

Sunt trei obiective cheie: stimularea competitivității tehnologice, colaborăm, dar ne continuăm și noi cercetarea și investițiile, și încercăm să atragem cercetători. în tot acest timp extinzând acordurile comerciale pentru produsele digitale europene. Iar ca să putem face asta, ajungem la al doilea obiectiv important: consolidarea securității cibernetice și a apărării cibernetice și combaterea amenințărilor hibride.

parteneriatele nu trebuie să aibă în vedere doar schimburile comerciale. UE va participa activ și la modelarea guvernanței și a standardelor digitale internaționale. Uniunea are o abordare bazată pe valori, având în centrul său omul, respectându-i drepturile și libertățile fundamentale. Dacă nu avem cum să îi ajungem pe americani, măcar la nivel de reglementări să fim și noi jucători.