• Președintele CNE, Elvis Amoroso, un aliat al lui Maduro, a declarat că după numărarea a 80% din voturi, Maduro a obținut 51,20% din voturi.
  • Opoziția venezueleană a acuzat o fraudă pe scară largă și a promis să conteste rezultatul.
  • Maduro a declarat că realegerea sa a fost un „triumf al păcii și stabilității” și a lăudat sistemul electoral venezuelean ca fiind transparent.

Președintele Nicolás Maduro a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela, conform rezultatelor parțiale publicate de Consiliul Electoral, conform BBC.

Președintele Consiliului Național Electoral (CNE), Elvis Amoroso, care este un aliat apropiat al lui Maduro, a declarat că, după numărarea a 80% din voturi, Președintele Maduro a obținut 51,20% din voturi, față de 44,02% pentru principalul său rival.

Opoziția venezueleană a acuzat o fraudă pe scară largă la numărarea voturilor și a promis să conteste rezultatul. Aceasta s-a unit în jurul candidatului Edmundo González pentru a-l înlătura pe Maduro după 11 ani la putere.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII

Vorbind în fața susținătorilor aplaudaci din Caracas, Maduro a declarat că realegerea sa a fost un „triumf al păcii și stabilității”. El a lăudat sistemul electoral venezuelean, descriindu-l ca fiind transparent, și a ironizat opoziția, despre care a spus că „strigă fraudă” la fiecare scrutin.

Opoziția a trimis mii de martori la secțiile de votare din întreaga țară pentru a putea anunța propria numărătoare a voturilor. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a coaliției conduse de González a declarat că martorii săi au fost „forțați să plece” din multe secții de votare.

De asemenea, opoziția a făcut apel la susținători să vegheze la centrele de votare pentru a verifica procesul de numărare în „orele decisive” de după închidere, pe fondul temerilor răspândite că guvernul ar încerca să fure votul.

Sondajele de opinie îi acordau lui González un avans considerabil față de Maduro.

Mulți alegători au declarat că doresc o schimbare după 25 de ani în care partidul socialist PSUV a fost la putere – mai întâi sub conducerea regretatului Președinte Hugo Chávez, iar după moartea acestuia din cauza cancerului în 2013, sub conducerea lui Nicolás Maduro.

Sub conducerea acestora, PSUV a obținut controlul nu doar asupra executivului și legislativului, ci și asupra unei mari părți a sistemului judiciar.

Ultimele alegeri din 2018 au fost considerate pe scară largă ca nefiind nici libere, nici corecte, iar în perioada premergătoare acestor alegeri a existat o temere generalizată că scrutinul ar putea fi, de asemenea, afectat de nereguli. Aceste temeri au fost alimentate și mai mult de Președintele Maduro, care a declarat că va câștiga „prin orice mijloace”.

Cu toate acestea, opoziția a dat o notă pozitivă alegerilor, susținând că, dacă susținătorii lor se vor prezenta în masă, va fi foarte greu pentru guvern să „fure alegerile”.

Votul în Venezuela este electronic. Alegătorii apasă un buton atribuit candidatului lor preferat pe un aparat de vot. Rezultatele electronice sunt trimise la sediul CNE, dar aparatul tipărește și o chitanță pe hârtie care este apoi introdusă într-o urnă de vot.

Prin lege, partidele au dreptul să trimită martori la numărarea acestor chitanțe de hârtie, efectuată la fiecare secție de votare, însă multe dintre acestea au fost împiedicate să facă acest lucru. Opoziția a declarat că a avut acces la mai puțin de o treime din chitanțele tipărite.

Planul lor a fost să monitorizeze aceste numărători pentru a vedea dacă se potrivesc cu rezultatele anunțate de CNE.

Citește și