• Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, și-a exprimat sâmbătă sprijinul pentru încetarea focului de șase luni convenită recent între guvernul columbian și principalele cinci grupuri armate din țară.
  • Venezuela „va sprijini guvernul columbian în obiectivul său de menținere a încetării focului bilateral” , au declarat cei doi lideri de stânga într-o declarație comună emisă după întâlnirea lor.
  • Gustavo Petro a vizitat Venezuela la 1 noiembrie, la două luni după accederea sa la putere și restabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, și-a exprimat sâmbătă sprijinul pentru încetarea focului de șase luni convenită recent între guvernul columbian și principalele cinci grupuri armate din țară, în timpul unei vizite surpriză la Caracas a președintelui columbian Gustavo Petro, potrivit mass media internațională.

Venezuela va sprijini guvernul columbian în obiectivul său de menținere a încetării focului bilateral” , au declarat cei doi lideri de stânga într-o declarație comună emisă după întâlnirea lor, care a durat aproximativ trei ore la palatul prezidențial Miraflores.

Această a treia întâlnire între cei doi lideri, a doua care va avea loc la Caracas, intervine la câteva zile după confuzia din jurul anunțului lui Petro privind încetarea focului cu Armata de Eliberare Națională (ELN), care a fost imediat negată de insurgenți, care au respins armistițiul pe motiv că nu au participat la prima rundă de negocieri de pace din noiembrie-decembrie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La rândul lor, insurgenții din cadrul Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC, marxiști) și Forțele de Autoapărare din Sierra Nevada au aderat la încetarea focului bilaterală proclamată de dl Petro în ajunul Anului Nou.

Întâlnire fructuoasă”

În plus, liderii de stânga au sărbătorit „progresele înregistrate în deschiderea podurilor de frontieră” și au anticipat un viitor acord pentru promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor” , se arată în comunicatul lor.

Am avut o întâlnire importantă și foarte fructuoasă” , a scris Nicolas Maduro pe contul său de Twitter după întâlnire, mesaj care a fost împărtășit de Gustavo Petro.

În timpul întâlnirii, cei doi bărbați au pledat, de asemenea, pentru reintegrarea Venezuelei în Comunitatea Andină a Națiunilor (CAN) și în sistemul interamerican al drepturilor omului. Aceștia au semnat, de asemenea, o declarație care vizează activarea „mecanismelor comune de securitate” la frontiera comună, care a fost grav afectată de traficul de droguri, contrabanda și grupurile armate.

Venezuela este unul dintre garanții negocierilor în curs de desfășurare pentru a pune capăt ostilităților cu ultima grupare de gherilă rămasă în Columbia, după acordul de pace încheiat în 2016 cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC, marxiste).

Gustavo Petro a vizitat Venezuela la 1 noiembrie, la două luni după accederea sa la putere și restabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Cei doi bărbați s-au întâlnit apoi în Egipt, în timpul summitului COP27, pentru a promova o alianță pentru protejarea Amazonului.

Gustavo Petro urmează să efectueze luni o vizită de stat în Chile și să se întâlnească cu omologul său chilian, președintele de stânga Gabriel Boric.