• Preşedintele turc, Recep Erdogan, a ameninţat duminică Israelul cu intervenţia militară.
  • Ministrul de Externe al Israelului a cerut NATO să expulzeze Turcia din Alianța Nord-Atlantică.
  • Israelul pregătește un „răspuns sever” la atacul Hezbollah din weekend, care a ucis 12 copii în Golan.

UPDATE ORA 22:00

Canalul israelian 13 raportează că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost informat despre „probabilul eșec al tentativei de asasinat”.

UPDATE ORA 21:25

Tentativa de asasinat israeliană asupra lui Fouad Shokri, cel mai înalt oficial din Consiliul Jihad al organizației teroriste Hezbollah, a eșuat datorită serviciilor de informații ale Hezbollah. Ținta părăsise clădirea din Beirut înainte de atac.

Fouad Shokri este cunoscut și sub numele de „Muhsin Shukr”.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

UPDATE ORA 21:21

Iranul condamnă „cu fermitate” atacul israelian care a vizat suburbia din sudul Beirutului, spune ambasada Iranului în Liban.

UPDATE ORA 20:00 – Explozie raportată în capitala libaneză Beirut

O explozie puternică a fost raportată și un nor de fum a putut fi văzut ridicându-se în al-Dahieh, suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut.

Orașul este în alertă de câteva zile în așteptarea unui atac israelian anticipat ca represalii pentru un atac pe Înălțimile Golan ocupate de Israel, care a ucis o duzină de tineri.

Israelul și SUA au învinuit Hezbollah pentru atac. Hezbollah a negat responsabilitatea.

UPDATE ORA 19:00 – Bilanțul atacului asupra taberei de refugiați Nuseirat crește la 12 morți

Cel puțin 10 persoane au fost ucise într-un atac militar israelian care a vizat intrarea în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează acum că doisprezece civili au fost uciși în atac și un număr nespecificat de palestinieni au fost răniți.

UPDATE ORA 18:00 – Sistemul de gestionare a deșeurilor solide din Gaza s-a prăbușit: ONU

Într-un raport, Programul de asistență pentru poporul palestinian al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) afirmă că cele două depozite de deșeuri din Gaza de dinainte de război sunt inaccesibile din cauza luptelor și că a înființat 10 situri temporare.

Dar Chitose Noguchi, reprezentantul special adjunct al PNUD, a declarat: „Sistemul de gestionare a deșeurilor solide s-a prăbușit”.

Noguchi a spus că au apărut peste 140 de depozite informale de deșeuri. Unele dintre acestea sunt bazine uriașe de deșeuri umane și gunoaie. „Oamenii au corturi și locuiesc lângă gropile de gunoi, ceea ce este o situație foarte, foarte critică în ceea ce privește criza de sănătate”, a declarat Noguchi.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah a ucis soldați israelieni într-un atac cu dronă

Gruparea libaneză spune că a atacat „Batalionul al-Sahl” din Beit Hillel, în nordul Israelului, cu „drone sinucigașe”.

Atacul a fost efectuat în sprijinul poporului din Gaza și ca răspuns la un atac israelian asupra satului Beit Lif din sudul Libanului, a declarat Hezbollah pe Telegram. Grupul a adăugat că atacul a atins ținta cu precizie, ucigând și rănind soldații din zonă.

Israelul și Hezbollah au avut schimburi de focuri de la atacurile conduse de Hamas asupra comunităților și avanposturilor militare din sudul Israelului, la 7 octombrie.

UPDATE ORA 16:00 – Hezbollah afirmă că a atacat un sit militar israelian cu un tir de rachete

Gruparea libaneză afirmă că a atacat „Batalionul al-Sahl” din așezarea Beit Hillel din nordul Israelului cu „o salvă” de rachete Katiușa.

Barajul a fost efectuat în sprijinul populației din Gaza și ca răspuns la un atac israelian asupra satului Jebchit, în sudul Libanului, care a provocat victime civile, a declarat Hezbollah pe Telegram.

Israelul și Hezbollah poartă un conflict la scară redusă de la atacurile conduse de Hamas asupra comunităților și avanposturilor militare din sudul Israelului, la 7 octombrie. Hezbollah a declarat în repetate rânduri că va înceta atacurile asupra Israelului dacă se va ajunge la o încetare a focului în Gaza, unde războiul Israelului a ucis aproape 40.000 de palestinieni.

UPDATE ORA 15.00 – ONU este îngrijorată de familiile palestiniene din Ierusalimul de Est care riscă să fie evacuate

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului se declară îngrijorat de faptul că peste 80 de familii palestiniene riscă să fie evacuate din casele lor din Silwan, în Ierusalimul de Est ocupat, din cauza „legilor israeliene ilegale” și „discriminatorii împotriva palestinienilor”.

Într-o declarație, organizația a afirmat că 87 de familii palestiniene, însumând între 600 și 680 de persoane, se confruntă cu proceduri judiciare inițiate de coloniștii israelieni pentru a le evacua din casele lor din cartierul Batn al-Hawa.

Acesta a declarat că „campania sistematică a coloniștilor” vizează „dezrădăcinarea palestinienilor din casele lor, preluarea proprietăților lor și implantarea coloniștilor israelieni în inima cartierelor palestiniene din Ierusalimul de Est”.

ONU este îngrijorată de familiile palestiniene din Ierusalimul de Est care riscă să fie evacuate
Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului se declară îngrijorat de faptul că peste 80 de familii palestiniene riscă să fie evacuate din casele lor din Silwan, în Ierusalimul de Est ocupat, din cauza „legilor israeliene ilegale” și „discriminatorii împotriva palestinienilor”.

Într-o declarație, organizația a afirmat că 87 de familii palestiniene, însumând între 600 și 680 de persoane, se confruntă cu proceduri judiciare inițiate de coloniștii israelieni pentru a le evacua din casele lor din cartierul Batn al-Hawa.

Acesta a declarat că „campania sistematică a coloniștilor” vizează „dezrădăcinarea palestinienilor din casele lor, preluarea proprietăților lor și implantarea coloniștilor israelieni în inima cartierelor palestiniene din Ierusalimul de Est”.

UPDATE ORA 14.00 – Hezbollah este pregătită să răspundă atacurilor Israelului

Oficialii israelieni au amenințat că vor ataca după ce au învinuit Hezbollah pentru un atac cu rachetă care a ucis sâmbătă 12 persoane în Înălțimile Golan ocupate – o afirmație negată de grup.

UPDATE ORA 13.00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 39.400 de palestinieni au fost uciși și alți 90.996 au fost răniți în războiul Israelului asupra Gazei începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Cel puțin 37 de palestinieni au fost uciși numai în ultima zi, iar 73 au fost răniți, se adaugă în comunicat.

UPDATE ORA 12.00 – Ministrul israelian al apărării solicită investigarea rolului lui Ben-Gvir în situația de la Sde Teiman

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să investigheze dacă ministrul securității naționale a țării, Itamar Ben-Gvir, a împiedicat sau a întârziat poliția să oprească protestatarii care au luat cu asalt ieri unitatea militară Sde Teiman.

Membrii partidului lui Ben-Gvir au luat parte la incidentul care a început în semn de protest față de reținerea a nouă soldați israelieni suspectați de maltratarea gravă a unui deținut palestinian. Ulterior, protestatarii au încercat să pătrundă și în baza militară Beit Lid, unde au fost transportați suspecții.

Într-o scrisoare deschisă, Gallant i-a cerut lui Netanyahu să examineze „dacă ministrul securității naționale a împiedicat sau a întârziat poliția să răspundă la incidentele violente la care au luat parte membri ai partidului său”.

UPDATE ORA 11.00 – Conflictul Hezbollah-Israel nu este inevitabil: Secretarul american al apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că o luptă între Israel și Hezbollah este inevitabilă, afirmând că Washingtonul ar dori să vadă lucrurile rezolvate în mod diplomatic.

Austin a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă comune la Manila, Filipine, în urma discuțiilor de securitate dintre el, secretarul de stat american Antony Blinken și omologii lor filipinezi respectivi, Gilberto Teodoro și Enrique Manalo.

UPDATE ORA 10.00 – Războaiele, un eșec pentru programul de eradicare a poliomielitei: OMS

Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), spune că războaiele au eliminat eforturile depuse în trecut pentru eradicarea poliomielitei.

„Am fost pe punctul de a o elimina”, a declarat Harris pentru Al Jazeera. „Dar odată cu izbucnirea conflictelor în întreaga lume, toată munca, toate acele milioane de dolari… au fost irosite pentru că pur și simplu am mers înapoi”, a spus Harris.

Cazurile de poliomielită au scăzut cu 99 % la nivel mondial începând din 1988, datorită campaniilor de vaccinare în masă, iar eforturile continuă pentru eradicarea acesteia peste tot.

„Majoritatea cazurilor de poliomielită, 75 la sută, pot fi asimptomatice – este ca mulți viruși. Problema este că, dacă sunteți unul dintre cei care primesc o formă severă, puteți fi paralizat pe viață sau puteți muri”, a spus ea.

UPDATE ORA 09.00 – Premierul italian Meloni îndeamnă Israelul să evite „capcana” represaliilor

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut Israelului să nu cadă în „capcana” represaliilor, declarându-se „foarte, foarte îngrijorată” de situația din Liban și de riscul unui conflict regional.

Vorbind în timpul unei vizite oficiale în China, Meloni a declarat că comunitatea internațională ar trebui să continue să trimită mesaje de moderație și că China ar putea ajuta în aceste eforturi, având „legături solide” cu Iranul și Arabia Saudită.

UPDATE ORA 08.00 – Șeful OMS solicită mai multe evacuări medicale din Gaza

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a ONU, a postat pe X subliniind că „peste 10.000” de pacienți din Fâșia Gaza au nevoie de evacuări medicale.

La sfârșitul săptămânii trecute, Hanan Balkhy, oficial al OMS, a declarat că, de când Israelul a închis punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul în luna mai, când și-a început asaltul asupra celui mai sudic oraș din Gaza, doar 23 de pacienți au fost transportați în străinătate pentru tratament. Balky a mai spus că sistemul medical din Gaza, aflat în dificultate, nu poate face față nevoilor răniților grav și bolnavilor cronici.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul de Externe al Israelului a cerut NATO să expulzeze Turcia ca membru al alianței militare, într-o mișcare care ar putea crește și mai mult tensiunile între țări.

„În lumina amenințărilor președintelui turc Erdogan de a invada Israelul și a retoricii sale periculoase, ministrul de externe Israel Katz le-a cerut diplomaților să se angajeze de urgență cu toți membrii NATO, cerând condamnarea Turciei și expulzarea acesteia din alianța regională”, a declarat Ministerul de Externe.

Duminică, Erdogan a spus că Turcia ar putea intra în Israel, așa cum a făcut-o în trecut în Libia și Nagorno-Karabah, deși nu a precizat ce fel de intervenție sugerează.

„Trebuie să fim foarte puternici pentru ca Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei. La fel cum am intrat în Karabakh, la fel cum am intrat în Libia, s-ar putea să facem similar cu ei”, a declarat Erdogan la o întâlnire a partidului său AK în orașul său natal, Rize.

Citește și