• Rusia și Statele Unite au făcut schimb de 29 de prizonieri.
  • Este cel mai mare schimb de la sfârșitul Războiului Rece.
  • Printre prizonieri sunt jurnaliștii Gershkovich și Kurmasheva.

Ieri a avut loc la Ankara cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite, de la sfârșitul Războiului Rece.

Operațiunea, la care au participat și Serviciile Secrete Turce, a inclus 26 de cetățeni, printre care doi minori, jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

Biden a ținut să arate că a fost la datorie. Spune că a lucrat aproape doi ani la acest acord, pe care l-a definitivat cu doar o oră înainte de a-și anunța retragerea din cursa electorală.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Imediat după schimb, familiile lui Gershkovich și Whelan, a opozantului rus Vladimir KaraMourza și a lui Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană, au fost invitate în Biroul Oval de la Casa Albă, de unde au putut vorbi cu cei dragi.

Prizonierii au fost primiți la aeroport, în Statele Unite de Joe Biden și Kamala Harris. Președintele american a recunoscut că a fost nevoit să ceară concesii majore din parte țărilor aliate unde erau deținuți prizonierii ruși.

La Moscova, Putin i-a întâmpinat personal la aeroport pe prizonierii ruși. Cu flori, cu gardă, cu tot tacâmul.

Dar dincolo de bucuria familiilor, schimbul de prizonieri nu are nicio influență asupra unei potențiale încheieri a războiului din Ucraina, spune Consilierul pentru Securitate Naţională Jake Sullivan, care nu vede nicio legătură între negocierile dintre Rusia, Belarus şi mai multe state occidentale pentru schimbul de deţinuţi şi războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Citește și