• Cererile de ajutor de șomaj din SUA au scăzut la 233.000, ceea ce a contribuit la atenuarea îngrijorărilor legate de o posibilă încetinire economică.
  • Analiștii speculează că Rezerva Federală ar putea reduce ratele dobânzilor cu până la 50 de puncte de bază în septembrie.
  • Tulburările recente au alimentat îngrijorările legate de economia americană.

Acțiunile americane au avut cea mai bună zi de tranzacționare din noiembrie 2022, după ce o scădere surprinzătoare a cererilor de ajutor de șomaj a contribuit la atenuarea îngrijorărilor legate de încetinirea economiei, scrie BBC.

Indicele de referință S&P 500 a încheiat ziua cu o creștere de 2,3%. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,8%, iar Nasdaq a urcat cu 2,9%.

Acțiunile din Asia au înregistrat creșteri modeste, recuperând o parte din pierderile de la începutul săptămânii. Atât indicele Hang Seng din Hong Kong, cât și Kospi din Coreea de Sud au crescut cu mai mult de 1%. În Japonia, acțiunile Nikkei 225 și Topix au rămas în mare parte stabile.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Această evoluție vine după ce, la începutul săptămânii, acțiunile japoneze au înregistrat cea mai slabă zi din 1987 încoace, declanșând un declin major al piețelor globale.

„Cele mai recente date privind cererile de ajutor de șomaj, deși nu reprezintă în mod normal un eveniment major pe piață, susțin opinia că pesimismul recent ar fi putut fi exagerat”, se arată într-un raport al biroului principal de investiții al UBS Global Wealth Management.

Cifrele oficiale ale Departamentului Muncii din SUA au arătat că primele cereri de ajutor de șomaj din SUA au scăzut mai mult decât se aștepta, la 233.000 săptămâna trecută. În ciuda redresării aparente a piețelor globale, analiștii avertizează că tranzacționarea va rămâne probabil agitată pentru moment.

Rezerva Federală a renunțat săptămâna trecută să reducă ratele dobânzilor – ceea ce de obicei stimulează creșterea – spre deosebire de alte bănci centrale, cum ar fi Banca Angliei.

Cu toate acestea, tulburările de pe piață din această săptămână au alimentat și mai mult speculațiile cu privire la momentul – și cu cât – în care Fed va reduce costurile de împrumut.

„[Fed] este acum probabil să reducă ratele cu până la 50bps în septembrie, ceea ce, la rândul său, susține extinderea evaluării pentru piață”, a declarat Jun Bei Liu, manager de portofoliu la Tribeca Investment Partners.

Citește și