• Opoziția venezueleană a cerut proteste globale pe 17 august, contestând victoria lui Nicolás Maduro și susținând că Edmundo González a câștigat alegerile.
  • Mii de protestatari au ieșit în stradă, iar guvernul lui Maduro a reținut peste 2.000 de persoane, acuzând unele de „terorism”.
  • Liderii opoziției s-au ascuns de teama represaliilor, în timp ce guvernul a arestat mai multe figuri proeminente ale opoziției.

Partidul de opoziție din Venezuela a cerut organizarea de proteste în întreaga lume pe 17 august, în sprijinul afirmației sale că a câștigat alegerile prezidențiale din țară, scrie BBC.

Președintele Nicolás Maduro a fost declarat câștigător de către comisia electorală controlată de guvern, care i-a înmânat al treilea mandat consecutiv. Opoziția spune că Edmundo González a fost adevăratul câștigător și a cerut Comisiei să publice date detaliate de la secțiile de votare.

Acest apel a fost susținut de Uniunea Europeană și SUA, în timp ce o serie de alte națiuni din America Latină au renunțat până acum să-l recunoască pe Maduro drept câștigătorul sondajului de luna trecută.

Recomandări

SIMȚI MAGIA SĂRBĂTORILOR
MAȘINA CARE TE SPALĂ
AJUTOR PENTRU CLIMĂ
GREVE ÎN ITALIA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU

Liderul opoziției, Maria Corina Machado, a postat un videoclip pe rețelele de socializare în care spunea că venezuelenii ar trebui „să iasă în stradă” din întreaga lume, sâmbătă, 17 august, în sprijinul revendicării partidului său de victorie.

„Să strigăm împreună pentru ca lumea să ne susțină victoria și să recunoaștem adevărul și suveranitatea populară”, a spus ea duminică.

Partidul ei a publicat online un set de date la scurt timp după alegerile din 28 iulie, despre care se spune că dovedește că González a câștigat cu o marjă largă.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că există „dovezi copleșitoare” că Edmundo González a câștigat cele mai multe voturi.
Guvernul Maduro insistă însă că rezultatul anunțat de Consiliul Electoral Național (CNE), care este plin de aliați, este singurul valid. Maduro a spus că va publica bilanţul voturilor, dar nu a precizat când.

El a acuzat opoziția că a produs dovezi false pentru a contesta rezultatul alegerilor și a spus că SUA se află în spatele a ceea ce el a descris drept o farsă și o tentativă de lovitură de stat.

González, care a înlocuit-o pe Machado în rolul de candidată a opoziției, după ce i s-a interzis să candideze, a cerut, de asemenea, proteste naționale și mondiale în sprijinul „adevărului”. Ambele s-au ascuns – Machado a scris în Wall Street Journal că se teme pentru „viața” și „libertatea” ei. Guvernul a spus că aceasta ar trebui arestată.

Mii de protestatari au ieșit în stradă în Venezuela și în alte țări din America Latină, după ce rezultatul oficial al sondajului a fost contestat. Guvernul spune că peste 2.000 de persoane au fost reținute, dintre care unele le acuză de „terorism”.

În ultimele săptămâni au fost reținute și unele figuri ale opoziției.
María Oropeza, un coordonator de campanie pentru coaliția de opoziție Vente Venezuela, și-a transmis în direct detenția pe Instagram.

Într-un videoclip, s-au auzit bubuituri puternice în fundal, în timp ce le-a spus urmăritorilor ei că nu a făcut nimic rău.

Membrii forțelor de securitate i-au capturat pe Freddy Superlano și Roland Carreño – ambii care lucrau pentru partidul de opoziție Popular Will – și pe Ricardo Estévez, consilier tehnic al aceleiași mișcări de opoziție ca și Oropeza.

Săptămâna trecută, González a refuzat să se prezinte la Curtea Supremă a țării, după ce a convocat toți candidații la președinție pentru un audit al votului în litigiu. Mai târziu, el a spus că și-ar fi riscat libertatea și „voința poporului venezuelean” participând.

Curtea Supremă a Venezuelei, pe care opoziția o consideră aliniată cu președintele Maduro, a declarat sâmbătă că continuă să evalueze alegerile și că decizia acesteia va fi „finală și obligatorie”.

Citește și