• Donald Trump a afirmat fals că nu a fost nimeni la mitingul lui Kamala Harris din Michigan și că imaginea mulțimii a fost generată de AI, cerând descalificarea acesteia.
  • Fotografiile și videoclipurile de la eveniment arată o audiență considerabilă, iar expertul Hany Farid a confirmat că imaginea nu a fost generată de AI.
  • Reacționând la afirmațiile lui Trump, Lavora Barnes a glumit pe rețelele sociale că a fost „onorată” să fie inclusă într-o „mulțime de inteligență artificială”, care era „foarte zgomotoasă”.

Donald Trump a susținut în mod fals într-o serie de postări pe rețelele sociale duminică că „nimeni” nu a participat săptămâna trecută la mitingul vicepreședintelui Kamala Harris în Michigan – și a spus că rivalul său democrat ar trebui „descalificat” din cauza unei „imagini falsă a mulțimii”, scrie CNN.

Fostul președinte părea să se fi îndrăgostit de o teorie a conspirației de extremă-dreapta – una ușor infirmată de fotografiile și videoclipurile surprinse de participanți și mass-media care arată mii de susținători la evenimentul de la un hangar al aeroportului de lângă Detroit.

Afirmațiile false despre participarea la evenimentul lui Harris vin în timp ce Trump navighează pe contururile unei curse prezidențiale schimbate. Candidatul GOP, care atrage în mod regulat mulțimi mari, a fost mult timp fixat pe dimensiunea audienței, discursurile sale fiind adesea pline de lăudări exagerate cu privire la prezența la vot.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Trump, pe site-ul său de socializare Truth Social, a afirmat că Harris a fost „predată” de un lucrător de întreținere a aeroportului care „a observat imaginea falsă a mulțimii”.

Apoi a spus că Harris ar trebui „descalificată” de la alegerile din 2024 „deoarece crearea unei imagini false este INTERFERENȚĂ ELECTORALĂ. Oricine face asta va înșela ORICE!”

Cu toate acestea, fotografiile și videoclipurile evenimentului – inclusiv videoclipurile surprinse cu camerele CNN – reflectă o audiență considerabilă pentru evenimentul de miercuri al lui Harris. Două console mari și multe rânduri de scaune erau afară, la fel și câteva ecrane gigantice pentru mulțimea în aer liber care nu putea vedea etapa de raliu.

Hany Farid, expert în criminalistică digitală și profesor la Universitatea din California, Berkeley, a declarat pe LinkedIn că a analizat fotografia cu două modele concepute pentru a detecta modele asociate imaginilor generate de AI. Niciunul dintre acestea n a găsit nicio dovadă a generării AI, a spus el, adăugând că „textul de pe semne și plan [nu arăta] niciunul dintre semnele obișnuite ale IA generativă”.

„Deși lipsa dovezilor de manipulare nu este o dovadă că imaginea este reală”, a spus el, „nu găsim nicio dovadă că această imagine este generată de inteligență artificială sau modificată digital”.

David Plouffe, un consilier principal de campanie Harris, a scris pe X: „Acestea nu sunt dezvăluiri conspirative din cele mai adânci adâncimi ale internetului. Autorul ar putea avea codurile nucleare și ar putea fi responsabil pentru deciziile care ne vor afecta pe toți timp de decenii.”

Trump a distribuit duminică o captură de ecran a unei postări X care conținea două fotografii: una distribuită pe X de un angajat al lui Harris, care arăta mii de oameni salutând avionul lui Harris; un altul a zoomat pe partea curbată, reflectorizantă a unuia dintre motoarele Air Force Two, în care mulțimea nu este clară.

„A observat cineva că Kamala a înșelat la aeroport? Nu era nimeni în avion, iar ea l-a „A.I.” și a arătat o „mulțime” masivă de așa-ziși adepți, DAR NU AU EXISTAT!” Trump a scris pe Truth Social. „A fost predată de un lucrător de întreținere de la aeroport când a observat poza falsă a mulțimii, dar nu era nimeni acolo, confirmat ulterior de reflexia oglinzii ca finisajul de pe avionul vicepreședințial”.

„Este o înșelătorie. Ea nu a așteptat pe NIMENI, iar „mulțimea” arăta ca 10.000 de oameni! Același lucru se întâmplă cu „mulțimile” ei false la discursurile ei”, a adăugat Trump.

„Ar trebui descalificată pentru că crearea unei imagini false este INTERFERENȚĂ ELECTORALĂ. Oricine face asta va înșela ORICE!”

Trump a fost inculpat de două ori pentru presupuse eforturi de a răsturna alegerile din 2020.

El a susținut în mod fals într-o altă postare: „Uite, am prins-o cu o „mulțime” falsă. Nu era nimeni acolo!”

Ca reacție la afirmațiile false ale lui Trump, participanții la miting și angajații Harris și-au împărtășit propriile fotografii de la eveniment pe rețelele de socializare duminică după-amiază.

Lavora Barnes, președintele Partidului Democrat din Michigan, a împărtășit pe X o fotografie de la eveniment, care o arată vorbind cu o mulțime numeroasă înainte ca Harris să fie prezentat. Barnes a glumit că a fost „onorată că cine a făcut imaginea AI a 15.000 de democrați entuziasmați întâmpinându-l pe Harris și pe soțul candidat Tim Walz la Detroit „a fost suficient de amabil să mă includă la pupitru”.

„Acea mulțime de inteligență artificială a fost foarte zgomotoasă, urechile mele au încetat să mai țiuie din uralele lor imaginare”, a spus Barnes.

Citește și