• Vânzările din restaurante au crescut cu 57% după pandemie.
  • În 2022 au apărut peste 6.000 de restaurante.
  • Anul trecut proftul restaurantelor a scăzut cu 12%.

Nu toți am învins pandemia! Restaurantele erau pe val între 2015 și 2019, dar în 2020, odată cu începutul pandemiei, 30% dintre ele și-au găsit sfârșitul, iar cifra de afaceri a scăzut cu 35%. După ce s-au ridicat restricțiile, vânzările din restaurante, baruri și cafenele au crescut în 2021 – cu 57% mai mult decât în anul anterior.

Industria a început să-și revină treptat – în 2022 au apărut cu 6.000 de restaurante mai multe decât înainte de pandemie. Anul 2023 a fost unul dificil pentru industria HoReCa, numărul de restaurante deschise a crescut cu 2%, dar a fost cel mai mic procent din ultimii 15 ani. Profitul a scăzut cu 12%, iar numărul angajaților a crescut cu 1%.

HoReCa e una dintre industriile care angajează cel mai mult, alături de IT. Deși salariile în HoReCa au crescut cu 16%, acestea rămân printre cele mai mici din economie. De exemplu, un angajat din IT lucrează doar 36 de minute pentru a-și permite un prânz, în timp ce un chelner trebuie să muncească de 3-4 ori mai mult.

Recomandări

QATAR SE RETRAGE
PACE, NU INTEGRITATE
BIDEN E DE VINĂ
TONY TODD A MURIT
TRUMP E INTERZIS
UNDE MĂNÂNCI?

Voluntari s-a făcut remarcat – e pe locul 12 în topul profitului din România – peste 6,7 milioane de euro cu 133 de localuri. A depășit orașe mai mari precum Arad, Galați și Ploiești, arată un studiu făcut de Bookingham. Bucureștiul e în topul clasamentului, urmat de Cluj, Iași, Constanța și Timișoara.

„În opinia mea, creșterea numărului de restaurante în 2023 e din două motive și ambele țin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă și incertitudinea legată de reguli clare pentru funcționarea industriei ospitalității” , a zis Cristian Cristea, consultant HoReCa.

Citește și