• RAI a difuzat miercuri primul reportaj din presă străină din orașul Sudzha – Rusia.
  • Trupele ucrainene care invadează satele rusești de graniță au distrus un pod cheie peste râul Syem.
  • Autoritățile militare din orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, i-au îndemnat pe civili să-și accelereze evacuarea.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina respinge afirmațiile Rusiei despre centrala nucleară de la Kursk drept „propaganda nebună”

Ucraina a respins afirmațiile Rusiei conform cărora intenționează să atace o centrală nucleară din Kursk și dă vina pe Moscova pentru „provocare” drept propagandă „nebună”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că va exista un răspuns dur la orice atac asupra centralei electrice din Kursk, care rămâne sub controlul său, a informat agenția de știri Interfax. Nu a oferit nicio dovadă pentru acuzația sa împotriva Ucrainei, dar a spus că o zonă mare înconjurătoare ar putea fi contaminată de un atac.

„Asistăm la o nouă creștere a propagandei nebunești rusești despre presupusele planuri ucrainene de a folosi „bombe murdare” sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmații false”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Heorhii Tykhyi, pe X.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

„Ucraina nu are intenția sau capacitatea de a întreprinde astfel de acțiuni”.

UPDATE ORA 20:00 – Rusia „restricționează accesul la informații” despre război, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Rusia restricționează accesul la informații pentru oamenii din Rusia, în încercarea de a limita criticile la adresa invaziei Ucrainei.

Într-o postare pe platforma de socializare X, Ministerul a spus sâmbătă: „Rusia restricționează accesul la informații pentru a limita criticile la adresa invaziei sale distructive în Ucraina. Canalele de comunicații sunt îndepărtate în timp ce Kremlinul își întărește stăpânirea asupra liberei exprimari.”

UPDATE ORA 19:00 – Președintele Volodimir Zelenski spune că forțele ucrainene „întăresc” pozițiile în Kursk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele sale își „întăresc” pozițiile în regiunea rusă Kursk sâmbătă.

Kievul a lansat o ofensivă terestră majoră în regiune pe 6 august. Într-o postare pe Telegram, raportată de AFP, Zelenski a spus că șeful armatei ucrainene Oleksandr Syrsky „a raportat despre întărirea pozițiilor forțelor noastre în regiunea Kursk și extinderea teritoriului stabilizat”.

„În această dimineață, am alimentat fondul de schimb pentru țara noastră”, a spus Zelenski, referindu-se la soldații ruși capturați de Ucraina pentru a fi utilizați în viitoarele schimburi de prizonieri.

„Le mulțumesc tuturor soldaților și comandanților care iau prizonieri soldații ruși și, astfel, aduc mai aproape eliberarea soldaților și civililor noștri deținuți de Rusia.”

El a adăugat că situația de pe frontul de est în apropierea orașelor Pokrovsk și Toretsk ca fiind „sub control”, după ce s-a raportat că Rusia face progrese în aceste zone.

„[Au fost] zeci de atacuri rusești asupra pozițiilor noastre în ultima zi. Dar soldații și unitățile noastre fac totul pentru a distruge ocupantul și a respinge atacurile”, a spus Zelenski.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia spune că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a distruge podul din regiunea Kursk

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS fabricate în SUA, pentru a distruge un pod peste râul Seym din regiunea Kursk, ucigând voluntarii care încercau să evacueze civili.

„Pentru prima dată, regiunea Kursk a fost lovită de lansatoare de rachete de fabricație occidentală, probabil americane HIMARS”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, vineri seara, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a atacului asupra podului peste râul Seym din districtul Glushkovo, acesta a fost complet distrus, iar voluntarii care ajutau populația civilă evacuată au fost uciși”.

Acest lucru nu a fost verificat independent.

UPDATE ORA 17:00 – Lovituri cu rachete rusești au izbucnit în orașul ucrainean Sumy

O lovitură cu rachete rusești a declanșat sâmbătă un incendiu în orașul ucrainean Sumy.

Două persoane au fost rănite în atacul de la Sumy, care a avariat și mașini și clădiri din apropiere, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Se spunea că lovitura a implicat o rachetă de croazieră Iskander-K și o bombă aeriană.

Între timp, luptele au continuat în regiunea Kursk din Rusia, unde trupele ucrainene au fost dislocate din 6 august.

Alexander Kots, corespondent militar la ziarul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda, a declarat că presiunea ucraineană în Kursk „nu slăbește încă”. „În principalele secțiuni ale frontului, situația s-a stabilizat. Dar există zone în care inamicul continuă să încerce să se extindă”, a scris el pe canalul său Telegram.

Forțele ucrainene au capturat, de asemenea, o serie de trupe rusești în timp ce acestea s-au deplasat prin regiune.

UPDATE ORA 16:00 – Germania va opri noul ajutor militar Ucrainei

Guvernul german va opri noile ajutoare militare pentru Ucraina, ca parte a unui plan de reducere a cheltuielilor, a informat sâmbătă un ziar local.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a raportat că această decizie va afecta noile cereri de finanțare, nu ajutoarele aprobate anterior. Moratoriul asupra asistenței noi este deja în vigoare, a relatat ziarul.

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a spus că viitoarele finanțări nu vor mai veni din bugetul federal al Germaniei, ci din veniturile din activele înghețate ale Rusiei.

În timp ce s-a încheiat un acord preliminar pentru a utiliza unele dintre activele suverane ale Rusiei înghețate pentru a sprijini Ucraina, guvernele G7 încă nu au căzut de acord asupra detaliilor schemei.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia spune că Ucraina intenționează o „provocare” asupra centralei nucleare de la Kursk

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că plănuiește să atace centrala nucleară Kursk și a dat vina pe Moscova pentru o astfel de „provocare”, a declarat agenția de știri Interfax, citată de minister.

Ministerul a declarat că Rusia va răspunde dur în cazul unui astfel de atac, despre care a spus că ar contamina o zonă mare înconjurătoare.

UPDATE ORA 14.00 – Forțele ucrainene „s-au întărit” la Kursk, spune Zelenski

Volodimir Zelenski spune că forțele ucrainene au fost „întărite” în Kursk și dimensiunea teritoriului „stabilizat” s-a extins.

El a spus că a existat o „alimentare a fondului de schimb pentru statul nostru” – o expresie folosită adesea de oficialii de la Kiev pentru a se referi la numărul de prizonieri de război capturați care urmează să fie schimbati.

UPDATE ORA 13.00 – Atacul de la Kursk este necesar pentru negocierile de pace „echitabile”, spune Kievul

Un consilier prezidențial ucrainean a spus că incursiunea Kursk a fost necesară pentru a convinge Moscova să înceapă discuții de pace „echitabile”.

Mykhailo Podolyak a spus că Ucraina nu are niciun interes să ocupe Kursk, dar trebuie să forțeze Rusia să înceapă discuțiile în condițiile Kievului.

„Trebuie să provocăm înfrângeri tactice semnificative Rusiei”, a spus Podolyak.

„În regiunea Kursk, vedem clar cum instrumentul militar este folosit în mod obiectiv pentru a convinge Federația Rusă să intre într-un proces de negociere echitabil”.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia a pierdut 598.180 de militari în Ucraina

Rusia a pierdut 598.180 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă la 24 februarie 2022, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.230 de victime suferite de forțele ruse în ultima zi.

UPDATE ORA 11.00 – Forțele ucrainene „lasă urme de distrugere” la Kursk

Reporterii de la Associated Press spun că, într-o călătorie prin Kursk organizată de guvernul ucrainean, au fost martorii unei „urme de distrugere”.

UPDATE ORA 10.00 – Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 14 drone rusești trase într-un atac peste noapte

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 14 drone rusești trase într-un atac peste noapte, au anunțat sâmbătă forțele aeriene ucrainene.

Forțele aeriene au declarat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că dronele Shahed au fost doborâte în șase regiuni ucrainene din sudul și centrul țării.

UPDATE ORA 09.00 – Trupele ucrainene care invadează satele rusești de graniță au distrus un pod cheie peste râul Syem

Trupele ucrainene care invadează satele rusești de graniță au distrus un pod cheie peste râul Syem, folosit de Kremlin pentru a trimite trupelor sale provizii esențiale.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că incursiunea și capturarea Ucrainei de pământ în regiunea rusă Kursk ar putea duce în cele din urmă la un acord de schimb pentru regiunile ucrainene ocupate de Moscova.

Cel mai recent atac asupra podului din apropierea orașului rusesc Glushkovo a tăiat o parte din districtul local, potrivit rapoartelor.

Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al lui Zelensky, a declarat că scopul principal al contra-incursiunii a fost de a readuce Moscova pe masa negocierilor.

UPDATE ORA 08.00 – Autoritățile militare din orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, i-au îndemnat pe civili să-și accelereze evacuarea

Autoritățile militare din orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, i-au îndemnat pe civili să-și accelereze evacuarea deoarece armata rusă se apropia rapid de ceea ce a fost una dintre țintele cheie ale Moscovei de luni de zile.

Oficialii Pokrovsk au spus într-o postare pe Telegram că trupele ruse „înaintau într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece, este din ce în ce mai puțin timp pentru a colecta bunurile personale și a pleca în regiuni mai sigure.” Pokrovsk este una dintre principalele bastioane defensive ale Ucrainei și un centru logistic cheie în regiunea de est Donețk.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Italiei la Moscova pentru ceea ce a considerat că este „trecerea ilegală a frontierei” de către o echipă de corespondenți ai radiodifuzorului de stat italian RAI, care a raportat săptămâna aceasta din zonele deținute de Ucraina din regiunea Kursk a Rusiei, scrie The Independent.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Ministerul de Externe a declarat: „Ambasadorului i-a fost exprimat un protest puternic în legătură cu acțiunile echipei de filmare a companiei de radio și televiziune de stat italiană RAI, care a intrat ilegal pe teritoriul Federației Ruse. ”

RAI a difuzat miercuri primul reportaj din presă străină din orașul rus Sudzha, care a fost filmat în faza de deschidere a ofensivei Ucrainei împotriva Rusiei săptămâna trecută.

Echipajul italian părea să lucreze sub escortă militară ucraineană și a difuzat imagini ale orașului afectat de război.

Vineri mai devreme, Baza, un canal Telegram apropiat forțelor de ordine ruse, a raportat că Ministerul de Interne al țării plănuia să deschidă dosare penale împotriva a doi jurnaliști RAI pentru trecerea ilegală a graniței cu Rusia.

Citește și