• Tyche face parte dintr-un program mai amplu de dezvoltare a unei constelații de sateliți.
  • Misiunea sa va dura aproximativ cinci ani, iar satelitul va colecta imagini la lungimi de undă optică.
  • Satelitul va sprijini nu doar operațiunile militare, ci și monitorizarea dezastrelor naturale și a schimbărilor climatice

Armata britanică a lansat primul său satelit dedicat imagisticii Pământului. Denumit Tyche, vehiculul spațial de mărimea unei mașini de spălat va avea o rezoluție suficientă pentru a identifica pozițiile trupelor și vehiculele de pe câmpul de luptă, conform BBC.

Acesta este un demonstrator care ar trebui să fie urmat de o rețea de sateliți în acest deceniu, folosind o varietate de senzori. Unele dintre aceste viitoare nave spațiale vor fi capabile să vadă prin nori și chiar să tragă cu urechea la transmisiile radio. Călătoria spre orbită a lui Tyche a fost rezervată de o rachetă SpaceX Falcon care a zburat din California. Decolarea a avut loc la ora locală 11:56.

Misiunea britanică va înconjura globul la o altitudine de aproximativ 500 km, unde se așteaptă să funcționeze timp de cel puțin cinci ani.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Forțele britanice au beneficiat mult timp de utilizarea propriului sistem de comunicații prin satelit de ultimă generație, denumit Skynet, însă accesul la imagini de supraveghere și recunoaștere din spațiu a necesitat în mare parte o solicitare amicală adresată aliaților, în special Statelor Unite.

Și, deși Ministerul Apărării (MoD) a contribuit în trecut cu fonduri la proiecte din sectorul comercial britanic, Tyche va fi prima sa capacitate de imagistică deținută în întregime.

Comandat de UK Space Command și construit de Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) în Guildford, satelitul de 160 kg va colecta imagini la lungimi de undă optice – în aceeași lumină pe care o percepem cu ochii noștri. Satelitul este conceput pentru a capta scene punctuale cu o lățime de 5 km pe sol și are o rezoluție maximă de 90 cm.

Aceste nave spațiale sunt destinate să transporte o serie de tehnologii, printre care senzori radar care pot vedea suprafața Pământului în orice condiții meteorologice și pe timp de noapte – o capacitate pe care Ucraina a găsit-o neprețuită în urmărirea forțelor ruse invadatoare.

SSTL a lucrat îndeaproape cu Comandamentul Spațial al Regatului Unit la ISTARI și speră să câștige și alte contracte de apărare, în țară și în străinătate. Tyche se bazează pe modelul Carbonite al companiei, care poate fi asamblat rapid și la un cost relativ scăzut.

Citește și