• Matcha îmbunătățește sănătatea cognitivă și calitatea somnului.
  • Matcha conține antioxidanți ce combat boli precum cancerul de sân.
  • Cercetătorii japonezi au descoperit beneficiile pe care matcha le are asupra sănătății.

Dacă îți cauți un înlocuitor pentru cafea, ceva mai sănătos și mai colorat, cercetătorii recomandă matcha. Ultimele studii arată că băutura japoneză are numeroase beneficii asupra sănătății fizice, cât și cognitive.

Cum preparăm băutura japoneză cel mai bine?

„Contrar la ceea ce se crede, aceasta nu se prepară atât de greu. Într-adevăr, ai nevoie de niște ustensile care îți vor ușura munca, dar te vor ajuta și să îl prepari exact așa cum trebuie. Ceea ce este foarte important în prepararea matcha este apa. Temperatura apei nu trebuie să depășească 80 grade pentru că o apă fierbinte, clocotită la 100 grade, arde ceiul matcha și distruge proprietățile. Plus că îl va transforma într-o băutură amară. De aceea foarte multă lumea crede că matcha este amar, deși nu este.

Așadar, se pun 1-2 grame de matcha, în funcție de cât de obișnuit ești să-l bei. Se adăugă puțină apă fierbinte, cum spuneam, nu mai mult de 75-80 grade, și cu ajutorul pămătufului de matcha, un pămătuf de bambus, se amestecă timp de 30 de secunde-1 minut, până ce pulberea de matcha se dizolvă. Apoi se adăugă încă 180 ml de apă sau lapte în cazul în care vrei să-l bei combinat și nu simplu. Atât de ușor este de preparat. În general, nu ar trebui să-ți ia mai mult de 1 minut, dacă ai toate ustensilele pregătite pe blatul de bucătărie.” explică Alina Pescaru, specialist matcha, pentru Aleph News.

Recomandări

SIMȚI MAGIA SĂRBĂTORILOR
MAȘINA CARE TE SPALĂ
AJUTOR PENTRU CLIMĂ
GREVE ÎN ITALIA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU

Care sunt beneficiile acestei băuturi?

„Cred că una dintre principalele beneficii a ceaiului este faptul că el își liberează treptat potențialul stimulant datorită interacțiunii dintre cofeina pe care o conține și L-teanină, care este un aminoacid care reglează absorbția cofeinei în organism. Asta înseamnă că atunci când bem această băutură, nu avem acel boost de energie și nici caffeine crash-ul care urmează la o oră după, în cazul în care bem cafea. Nu ai palpitații, nu ai efecte nervoase adverse, nu ai iritabilitate.

Datorită acestui mecanism de eliberare graduală, băutura poate fi o opțiune chiar și pentru persoanele care au sensibilitate mare la cofeină, afecțiuni cardiovasculare, tulburări de anxietate. Desigur, este bine să discutați și cu medicul, dar matcha este o opțiune și pentru persoanele care nu pot bea cafea” a declarat Alina Pescaru, specialist, pentru Aleph News.

De asemenea, conținutul ridicat de polifenol îi conferă aceste proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, antibicrobiene, contribuind inclusiv la reducerea stresului oxidativ.

Citește și