• În opinia Varsoviei, o confruntare militară cu Rusia lui Putin este inevitabilă în viitorul apropiat.
  • Polonia și-a crescut bugetul alocat armatei la 4,7% din PIB și vrea să ajungă la 5%, conform Ambasadorului polonez la Paris.
  • În câțiva ani, Polonia va deține cea mai mare armată de pe continent, cu 300.000 de soldați activi.

Pentru Varșovia nu exista nici o îndoială că un război cu Putin vă avea loc. Polonia, care a învățat din trecutul ei agitat, se pregătește să facă față dușmanului ei istoric, Rusia: și-a majorat cheltuielile de apărare și este pe cale să devină cea mai mare putere militară a Europei.

Cât de avansate sunt pregătirile Poloniei pentru un eventual război?

Din clipa în care Moscova a invadat Ucraina, Polonia a decis să se reînarmeze și să își modernizeze echipamentul militar. În acest moment, 4,7% din PIB este alocat bugetului Apărarii, iar ambasadorul polonez la Paris a declarat că țara sa va ajunge până la 5%, pentru a se pregăti să facă față amenințării ruse.

Polonia s-a întors către Statele Unite și a multiplicat cumpărarea de armament, muniție și echipamente într-un timp record. Varșovia știe că dacă va fi război, va trebui să se confrunte cu valuri de infanterie inamică, asa că a decis să dubleze volumul armatei pentru a ajunge la 300.000 de soldați până în 2035. Va deveni astfel prima armată terestră din Europa.

Recomandări

PAS CU PAS...SPRE SENAT
BORIS FACE RAVAGII ȘI ÎN ITALIA
CLOONEY AȘTEAPTĂ ALEGERILE
AL FAYED E ACUZAT
TRUMP ARE UN NOU MITING
MADURO E ÎNVINGĂTOR

Polonia nu are un factor de descurajare nucleară, dar, în aprilie, Varșovia a declarat că este gata să primească arma nucleară pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova. Pentru moment, opțiunea a fost exclusă de NATO, dar proiectul este acum pe masă.

Polonia a fost ocupată de ruș, dar există semnale că această confruntare ar putea avea loc?

Din 2021, Moscova și Minsk fac presiuni asupra Polonniei utilizând migranții la frontieră. Pentru a contra arma migratoare a vecinilor ei, Polonia a votat o lege care permite armatei să tragă, dacă este nevoie, asupra migranților care trec frontiera.

De asemenea, a injectat miliarde de euro pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și pentru a crește prezența militară la est. La aceasta se adaugă enclava Kaliningrad care se află acum sub înalta supraveghere a Varsoviei.

Invazia Ucrainei de către Rusia evocă, pentru Polonia, un trecut dureros. Este motivul pentru care a decis să fie pregătită pentru confruntarea cu Moscova, pe care o consideră inevitabilă.

Pe scurt, Polonia se pregătește de război și vrea să aibă mijloacele de a se apăra împotriva Kremlinului, care consideră toate națiunile din Est drept zone de influență care îi datorează loialitate.

Citește și