• Ungaria a început din 2017 să ceară bani Uniunii Europene invocând costurile protecției granițelor.
  • Anul trecut, Ungaria a eliberat 2000 de traficanți de persoane motivând aglomerarea închisorilor.
  • Statul ungar nu și-a luat obligația de a urmări dacă părăsirea teritoriului Ungariei este îndeplinită, nici această durată de 72 de ore.

În urmă cu 4 ani Parlamentul European a votat măsura de blocare a fondurilor europene pentru statele membre care încalcă normele statului de drept. Pe baza acesteia, Comisia Europeană a oprit plățile pentru Ungaria.

Acum, guvernul Orbán încearcă să obțină bani de la Uniunea Europeană prin alte mijloace.

Cum vrea guvernul ungar să obțină bani?

Guvernul Ungar vrea să obțină acești bani prin alte surse decât fondurile europene. Guvernul Orbán consideră că este îndreptățit să primească bani pentru a finanța costurile de protecție a granitelor sale, pe care le consideră granite externe ale Uniunii Europene.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În concluzie, Uniunea Europeană ar trebui să plătească aceste costuri, care de altfel revin, evident, statului ungar. Ca atare, guvernul Ungar vrea să dea în judecată Uniunea Europeană și să obțină despăgubiri de 2 miliarde de euro. 

De altfel, din 2017 are această solicitare către Uniunea Europeană, la care, la acea dată, Uniunea Europeană a răspuns că da, este dispusă să contribuie la aceste finanțări ale protecției granitei Ungariei, respectiv ale Uniunii Europene, dar nu pentru construcția de garduri.

Și încă un element interesant, Frontex, deci Organizația Uniunii Europene de Protecție a Granitelor, s-a oferit să trimită ofițeri pentru a ajuta să completeze efectivele statului Ungar de a proteja aceste granite, însă statul Ungar a refuzat acest lucru.

Cum apără Ungaria granițele?

Le apără prin efectivele sale. Dar această protecție de care face atâta caz guvernul Orbán este puțin ciudată în lumina măsurii introduse anul trecut. Anume, vorbim de cei 2.000 de traficanți de persoane care au fost eliberați de către guvernul Ungar. Este vorba despre traficanți de cetățenie străină, deci nu ungari, cu obligația de a părăsi teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore.

Bineînțeles, statul Ungar nu și-a luat obligația de a urmări dacă părăsirea teritoriului Ungariei este îndeplinită, nici această durată de 72 de ore. Dar oricum este interesant în timp ce guvernul Ungar, respectiv Orbán, spune că protejează granițele Uniunii Europene, pe de altă parte contribuie la sfărâmarea protecției acestor granițe prin eliberarea traficanților de persoane.

Citește și