•  Oficialii ucraineni s-au distanțat de Ryan Wesley Routh, bărbatul acuzat că a încercat să-l asasineze pe Donald Trump.
  • Routh a încercat să recruteze soldați străini pentru armata ucraineană, dar nu a reușit.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „bucuros” că Trump nu a fost rănit.

Oficialii ucraineni s-au distanțat ferm de bărbatul acuzat că a încercat să îl asasineze pe Donald Trump pe terenul de golf din Florida al fostului Președinte, scrie BBC.

Routh, în vârstă de 58 de ani, a încercat în repetate rânduri să recruteze soldați străini pentru armata ucraineană, dar nu a reușit. „El nu a servit niciodată în Legiunea Internațională a Ucrainei și nu are nicio legătură cu unitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Legiunii.

Americanul ar fi contactat legiunea în mod regulat cu idei descrise de un soldat ucrainean drept „absurde” și „delirante”. Suspectul a recunoscut, de asemenea, că el însuși a fost refuzat, susținând că motivul a fost vârsta sa și lipsa de experiență în luptă.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Într-o postare online ca reacție la evenimentele din SUA din weekend, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a declarat „bucuros” că Donald Trump nu a fost rănit. Nu s-a făcut nicio referire la suspectul care a fost un susținător ferm al țării lui Zelenski.

La trei zile după invazia la scară largă a Rusiei, Zelenski a cerut „prietenilor păcii și democrației” să se alăture luptei din străinătate, iar aceștia au făcut-o cu miile. Legiunea internațională a Ucrainei a luat naștere. Inițial s-a crezut că 20.000 de voluntari erau dispuși să se înroleze. În prezent, experții cred că în Ucraina există peste 4.000 de luptători străini.

În ciuda faptului că Routh a eșuat în încercarea sa de a crește acest număr, arestarea sa în Florida a creat probleme Kievului. Locotenentul Andriy Kovalenko, care face parte din Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a avertizat Rusia că va folosi tentativa de asasinat în scopuri propagandistice. „Jocul cu focul are consecințele sale”, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Ucraina ar fi putut fi în spatele complotului.

La televiziunea rusă de stat, prezentatoarea Olga Skabeyeva l-a numit pe Routh un „fan nebun al lui Zelenski, care se plimbă cu o mitralieră”. „A avut loc o altă tentativă de asasinare a lui Donald, iar tentativa este oficial legată de Ucraina”, a adăugat ea, făcând referire la o tentativă anterioară a unui bărbat înarmat din Pennsylvania de a-l împușca pe Trump în iulie.

Un canal de Telegram pro-rus popular în Ucraina a susținut că în spatele tentativei de asasinat s-ar afla Serviciul de Informații ucrainean. Un cont similar a afirmat că americanul a călătorit în Ucraina pentru a „recruta mercenari americani”. Nicio dovadă nu a însoțit aceste afirmații

Se crede că Routh nu a ajutat Ucraina, dar timpul petrecut în această țară i-a conferit o legătură nedorită cu o tentativă de asasinat asupra unui candidat la președinția SUA.

Citește și