• Roboții trebuie să fie capabili să observe obiectele din jur și să înțeleagă interacțiunile cu acestea.
  • Roboții ar colecta foarte multe informații, și nu este clar cine ar fi posesorul acestor date.
  • Printre exemplele reale de roboți umanoizi se numără Asimo de la Honda, care a fost lansat în 2000 pentru a demonstra noile progrese tehnologice ale mașinilor inteligente.

De zeci de ani, omenirea așteaptă roboții umanoizi, ajutoarele mecanice care se mișcă și se comportă ca oamenii. Cu Inteligența Artificială, visul se apropie de realitate. Însă nu este sigur că oamenii chiar își doresc mașini care să le semene.

Unele tehnologii fac ca roboții să semene cu oamenii, altele ajută în procesul de fabricare, fiind roboți industriali, cum ar fi Optimus de la Tesla. Printre exemplele reale de roboți umanoizi se numără Asimo de la Honda, care a fost lansat în 2000 pentru a demonstra noile progrese tehnologice ale mașinilor inteligente. Iar în 2016, Sophia, un robot umanoid dezvoltat de Hanson Robotics în Hong Kong, a fost modelat fizic după Audrey Hepburn.

Atlas, cel mai avansat robot umanoid al Boston Dynamics, lansat în 2013 ca parte a DARPA Robotics Challenge, a fost recent actualizat cu o versiune complet electrică. Datorită agilității sale bipede, a mișcărilor asemănătoare celor umane, a navigației autonome și a capacităților sale robuste de învățare, Atlas a primit apreciere din partea industriei și a devenit o senzație pe internet. Atlas dispune de abilități ale întregului corp pentru mișcări rapide și dinamice, ceea ce îi permite să ridice și să transporte obiecte, să efectueze exerciții complexe precum sărituri și întoarceri și să participe la intervenții în caz de dezastre și la sarcini industriale care necesită dexteritate și adaptabilitate.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Tesla Optimus Gen 2 este în curs de dezvoltare în scopuri comerciale. Este o mașină versatilă, de uz general, capabilă să ofere asistență în domenii multiple, inclusiv producție, construcții, asistență medicală și divertisment. Robotul oferă capacități de mișcare precise și flexibile, iar mâinile sale, echipate cu 11 grade de libertate, dispun de senzori tactili și actuatori de mare viteză, îmbunătățind abilitățile sale de manipulare a obiectelor. Optimus funcționează pe baza acelorași rețele neuronale care alimentează automobilele Tesla, iar expertiza companiei în tehnologia bateriilor, a senzorilor și a calculatoarelor ar trebui să îi permită să funcționeze mai eficient din punct de vedere al costurilor decât concurenții. CEO-ul Elon Musk a declarat că prototipul ar putea costa doar 20.000 de dolari la lansare.

Figure AI’s 01 a demonstrat primele fructe ale colaborării sale cu OpenAI pentru a spori capacitățile roboților umanoizi, care conversează în timp real. Figure A.I. a strâns 675 de milioane de dolari de la investitori precum Jeff Bezos, Nvidia, Microsoft și OpenAI. Fondată în 2022, aceasta a dezvoltat un robot de uz general, denumit Figure 01, care arată și se mișcă ca un om.

Citește și