• Benoît Cœuré, președintele Consiliului Concurenței din Franța, consideră nocivă acumularea de date de către marile firme.
  • Autoritățile trebuie să asigure libera concurență, pentru ca toate firmele să se poată dezvolta, spune Cœuré.
  • Cœuré: reglementările impuse de UE nu limitează inovația, ci reduc dominanța marilor firme pe piață.

Președintele Consiliului Concurenței din Franța a publicat o analiză despre sectorul Inteligenței Artificiale. El avertizează că marile corporații, Google, Microsoft sau Amazon folosesc dominanța lor pentru a elimina start-up-urile.

Deși Cœuré recunoaște că politica industrială și ajutoarele de stat sunt necesare în sectoare emergente precum Inteligența Artificială sau hidrogenul, acesta a afirmat că instituțiile UE ar trebui, de asemenea, să facă mult mai mult în ceea ce privește „elaborarea unei politici industriale care să fie favorabilă concurenței”.

Rolul Comisiei Europene ca arbitru în echilibrarea guvernelor europene este esențial, a spus el.

Recomandări

CE CREDE BEZOS DESPRE CATTEA LUI LAUREN?
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
BUTLER ȘI HOLLAND FAC ECHIPĂ
VIN INUNDAȚIILE?
CREȘTE NR. MIGRANȚILOR

„Statele membre mai mari ar putea fi tentate să parieze pe relaxarea cadrului privind ajutoarele de stat pentru a permite companiilor lor să beneficieze de cât mai mulți bani publici posibil, dar statele mai mici nu le vor lăsa”, a spus el.

„Dacă imolăm politica în domeniul concurenței și cadrul ajutoarelor de stat de dragul politicii industriale, ne îndreptăm spre o mare dezamăgire, deoarece avem nevoie de ambele”, a declarat Cœuré.

Acesta adoptă o poziție diferită față de ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, care luptă de ani de zile pentru relaxarea normelor UE privind concurența și ajutoarele de stat, precum și față de comisarul european al Franței, Thierry Breton, care a făcut lobby pentru ca guvernele să lucreze la inițiative industriale europene pentru a ține pasul cu Statele Unite și China.

Citește și