• The New Yorker sugerează că Biden nu intenționează să pună capăt războiului în moduri care să permită victoria Rusiei.
  • Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat un acord pentru achiziția avioanelor Dassault Mirage 2000.
  • Ucraina este în discuții pentru a obține avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen și Eurofighter Typhoon.

UPDATE ORA 12.00 – Zelenski spune că războiul nu ar trebui să se încheie pe cheltuiala Ucrainei

Volodimir Zelenski a acordat un interviu amplu pentru New Yorker. În ea, el a spus că colegul lui Donald Trump, JD Vance, este „prea radical” în ideile sale despre cum să pună capăt războiului din Ucraina.

Vance, care a criticat pachetele de ajutor ale SUA pentru Ucraina și a făcut eforturi pentru negocieri cu Rusia, a sugerat la începutul acestei luni că planul lui Trump de a pune capăt războiului ar putea include stabilirea unei zone speciale demilitarizate între Ucraina și Rusia.

Vance a spus că Ucraina își va păstra suveranitatea, dar va trebui să dea asigurări Moscovei că nu se va alătura NATO sau alte instituții aliate.

Recomandări

CE LE CERE CIOLACU
PAPA E EPUIZAT
TRUMP VREA VICTORIA
INUNDAȚII ÎN JAPONIA
CE PROMITE MUSK
MACRON CERE SCHIMBĂRI

UPDATE ORA 11.00 – Rusia spune că 31 de civili au fost uciși în timpul ofensivei ucrainene în regiunea Kursk

Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk din Rusia a ucis cel puțin 31 de civili și a rănit 256 până la 5 septembrie, a anunțat Ministerul rus de Externe. Aceste cifre nu au fost încă verificate de The Guardian.

Kievul și-a lansat ofensiva la Kursk pe 6 august, în încercarea de a îndepărta forțele Moscovei din estul Ucrainei, unde armata rusă a capturat o serie de sate în ultimele luni.

UPDATE ORA 09.00 – 9 persoane rănite în urma atacurilor aeriene ruse din centrul Zaporijiei

9 persoane rănite în urma atacurilor aeriene ruse din centrul Zaporijiei.

UPDATE ORA 08.00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 3 din 4 drone Shahed

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 3 din 4 drone Shahed.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă preşedintele american Joe Biden ar respinge „planul de victorie” al Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pentru The New Yorker: „Ar însemna că Biden nu vrea să pună capăt războiului în niciun fel care să refuze victoria Rusiei.”

Între timp, ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Ucraina are un acord pentru a primi avioane Dassault Mirage 2000.

Potrivit ministrului, Ucraina se află în discuţii pentru a achiziţiona avioanele de luptă Saab JAS 39 Gripen de fabricaţie suedeză şi Eurofighter Typhoon.

Citește și