• SUA au returnat 297 de antichități furate din India, inclusiv artefacte de teracotă, în urma unui acord recent pentru a combate comerțul ilegal.
  • Președintele Biden și prim-ministrul Modi s-au întâlnit pentru a marca această repatriere, subliniind importanța culturală a relicvelor pentru civilizația indiană.
  • Din 2016, SUA au returnat 578 de artefacte Indiei, un pas important în consolidarea relațiilor culturale între cele două țări.

SUA returnează 297 de antichități istorice furate sau scoase ilegal din India, multe datând de secole, scrie CNN.

Pentru a marca predarea, președintele Joe Biden și prim-ministrul indian Narendra Modi s-au pozat în fața câtorva dintre artefacte, în timpul unei întâlniri recente între cei doi lideri.

În iulie, SUA și India au semnat un acord pentru a proteja bunurile culturale prin prevenirea comerțului ilegal și pentru a simplifica procesul de returnare în India a antichităților furate.

Recomandări

LICITAȚIE PENTRU FRIENDS
TRUMP IRONIZAT
DECA ADUCE SĂNĂTATEA ÎN ȘCOLI
CUM SE MENȚINE THOR SEXY?
ZELE DISCUTĂ CU UK
COPIII VOR PRIETENI

Relicvele – dintre care majoritatea sunt artefacte de teracotă din estul Indiei – sunt așteptate să fie repatriate „în scurt timp”, conform unei declarații făcute sâmbătă de guvernul indian.

Momentul a coincis cu vizita lui Modi în orașul natal al lui Biden, Wilmington, Delaware, unde președintele a organizat la sfârșitul săptămânii un summit Quad, menit să consolideze alianța strânsă dintre SUA și India, Japonia și Australia.

„Prim-ministrul (Modi) i-a mulțumit președintelui Biden pentru sprijinul său în returnarea acestor artefacte”, a declarat Ministerul indian al Afacerilor Externe.

Modi a remarcat, de asemenea, că relicvele „nu erau doar o parte a culturii materiale istorice a Indiei, ci formau nucleul interior al civilizației și conștiinței sale”, potrivit declarației.

Artefactele, care variază de la sculpturi la vase, aparțin unei perioade cuprinse între 2000 î.Hr. și 1900 d.Hr. Unele sunt realizate din piatră, metal, lemn și fildeș.

Printre obiectele expuse se numără o sculptură de Apsara, o interpretă celestă din mitologiile hindusă și budistă, realizată din gresie în perioada secolelor X-XI d.Hr. în India Centrală. Purtând o podoabă capilară ornamentală și un brâu cu ciucuri, ea adoptă o poziție des întâlnită în dansul clasic indian.

De asemenea, a fost expus un fragment dintr-o sculptură în piatră sculptată cu un bărbat cu turban, alături de două femei și un călăreț de elefant.

India s-a confruntat cu o luptă dificilă pentru a-și proteja valoroasele comori culturale de jefuitori, deși a făcut progrese în ultimii ani.

În 2022, SUA au returnat Indiei 307 comori furate, ca parte a unei investigații de 15 ani privind rețelele internaționale de trafic. Mai mult de trei sferturi dintre aceste obiecte repatriate, care au o valoare estimată la peste 4 milioane de dolari, au fost legate de negustorul de artă new-yorkez căzut în dizgrație Subhash Kapoor, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare de un tribunal indian pentru infracțiuni de contrabandă.

Începând din 2016, SUA au returnat Indiei 578 de artefacte culturale, repatrieri care, în ultimii ani, „au devenit un aspect important al înțelegerii și schimburilor culturale dintre India și SUA”, potrivit Ministerului indian al Afacerilor Externe.

Biroul de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA nu a răspuns imediat solicitării CNN de a comenta.

Citește și