• Ankara și Washingtonul au un obiectiv pe termen lung de 100 de miliarde de dolari în comerțul bilateral.
  • Erdogan a declarat oamenilor de afaceri turci și americani că, deși crede că obiectivul va putea fi atins, cooperarea în industria de apărare a fost „foarte departe” de potențialul său.
  • „Pentru aceasta, sancțiunile unilaterale precum tarifele suplimentare în sectoarele fierului, oțelului și aluminiului și sancțiunile CAATSA trebuie abandonate”, a declarat el.

Recep Tayyip Erdogan a solicitat ridicarea sancțiunilor americane care blochează unele achiziții în domeniul Apărării de către țara sa și a altor măsuri „unilaterale” care împiedică capacitatea aliaților din NATO de a atinge obiectivele comerciale bilaterale pe termen lung, relatează Reuters.

În ultimii ani, legăturile dintre aliați au fost tensionate din cauza unei serii de probleme, de la diferențele de politică în estul Mediteranei, Siria și Gaza până la achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400, care a determinat sancțiunile SUA și eliminarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35 în 2019.

După aceea, Ankara a lucrat pentru a achiziționa 40 de avioane de luptă Block-70 F-16 și 79 de kituri de modernizare de la Washington. Acordul a fost aprobat după ce Turcia a permis candidatura Suediei la NATO, ceea ce a dus, de asemenea, la un dezgheț în relații.

Recomandări

ZELE DISCUTĂ CU UK
COPIII VOR PRIETENI
VEZI A DOUA LUNĂ
CUM ÎȚI ANTRENEZI MINTEA?
ROMÂNII SUNT ADEPȚII SELF-HELP
CE ANIMAL PREFERI?

Erdogan a declarat oamenilor de afaceri turci și americani că, deși crede că obiectivul va putea fi atins, cooperarea în industria de apărare a fost „foarte departe” de potențialul său din cauza restricțiilor rămase.

„Pentru aceasta, sancțiunile unilaterale precum tarifele suplimentare în sectoarele fierului, oțelului și aluminiului și sancțiunile CAATSA trebuie abandonate”, a declarat el luni, referindu-se la Legea privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Citește și