• Kamala Harris aparține sosoritatii AKA (Alpha-Kappa-Alpha) de la universitatea Howard, creată în 1908, una din asociațiile care aparțin “Divine 9”.
  • La mai bine de un secol de la formarea sa, rețeaua este considerată cea mai puternică mișcare de sorority din Statele Unite.
  • Peste 60% dintre membrii actuali ai Congresului Negru al Statelor Unite ale Americii sunt afiliați la organizațiile Divine Nine.

În SUA, de cele mai multe ori asociațiile studențești sunt doar un moment trecător în viață.

Dar cea la care Kamala Harris s-a înscris la 20 de ani este mult mai mult: ar putea-o ajuta să devină președinte al Statelor Unite.

Cât de puternică este legatură între „Divine Nine” și Kamala Harris?

În Februarie 2021, Kamala Harris, noul vicepreședinte al Statelor Unite, apare pe coperta Revistei Vogue. Pe un fundal verde măr drapat în mătase roz, Kamala Harris pozează în blugi Convers. Stilul casual al ținutei este nuanțat de un colier din perle ocru la gât.

Recomandări

BUGET DECI EXIST
SUNT DE PE ALTĂ PLANETĂ
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
NE ÎNTÂLNIM LA MIJLOC
JAPONIA VOTEAZĂ
KATE L-A SUNAT PE HARRY

Poți crede că e o simplă punere în scenă slick, obișnuită pe copertele celebrului titlu de modă. O persoană informată detectează însă mesajul politic.

Alegerea culorilor și a accesoriilor nu este altceva decât un semn către Alpha Kappa Alpha (AKA), o asociație care sprijină femeile afro-americane. Născută în 1908 pe băncile Universității Howard, asociația face parte dintr-o rețea de nouă mișcări de sorority afro-americane numită „Divine Nine” și numără printre membrii săi figuri eminente ale luptei pentru drepturile civile ca Martin Luther King Jr.

Kamala Harris, studentă la științe politice, s-a alăturat asociației la sfârșitul anilor 1980 și nu a părăsit-o niciodată.

Pe 10 iulie, Kamala Harris a participat la adunarea anuală a „Divine Nine”. În fața unui public de câteva sute de oameni, ea spune „Surorile mele, ați jucat un rol incredibil în călătoria mea”. Premonitoriu!

Zece zile mai târziu, Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă. Fostul procuror din San Francisco devine astfel primul membru al Divine Nine promovat la rangul de candidat oficial al Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale americane.

Este această asociație un adevarat ascensor social?

La mai bine de un secol de la formarea sa, rețeaua este considerată cea mai puternică mișcare de sorority din Statele Unite.

Peste 60% dintre membrii actuali ai Congresului Negru al Statelor Unite ale Americii sunt afiliați la organizațiile Divine Nine . Iar trei dintre cele patru femei afro-americane care au condus companii aparținând clasamentului „Fortune 500” – primele 500 de companii americane din punct de vedere al cifrei de afaceri – aparțin uneia dintre cele nouă sororități negre.

Dar abilitățile acestor rețele nu se limitează la găsirea de poziții de rang înalt pentru membrii lor. Divine Nine joacă, de asemenea, un rol în scrutinul electoral ajutându-și membrii să lanseze campanii sau colectând fonduri prin campanii uriașe de donații.

Acesta este cazul în special pentru sororitatea Kamalei Harris, Alpha Kappa Alpha. În această vară, toată lumea și-a reiterat angajamentul față de strângerea de fonduri, având în vedere un singur obiectiv: să facă din Kamala Harris prima „soră” care ajunge la Casa Alba.

Citește și