• Recent, violențele au crescut semnificativ, cu peste 600 de persoane ucise în Liban din cauza atacurilor aeriene israeliene.
  • 90.000 de oameni au fost strămutați, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la o posibilă expansiune a conflictului.
  • Liderii mondiali, inclusiv președinții SUA și Franței, au subliniat necesitatea unei soluții diplomatice.

Aliații, inclusiv SUA, Regatul Unit și UE, au solicitat o încetare temporară a focului în Liban, în urma unei escaladări a luptelor dintre Israel și Hezbollah, scrie BBC.

Cei 12 membri ai blocului au propus o pauză imediată de 21 de zile în lupte „pentru a oferi spațiu diplomației în vederea încheierii unei înțelegeri diplomatice” și o încetare a focului în Gaza.

Într-o declarație comună, aceștia au afirmat că ostilitățile sunt „intolerabile” și prezintă un „risc inacceptabil de escaladare regională mai amplă”, care nu este nici în interesul poporului israelian, nici al poporului libanez.

Recomandări

NU NE MAI FACEM BINE
DEPENDENȚI DE SCROLL
ROMÂNIA BĂTRÂNĂ
VIITORUL SE VEDE-N CEAȚĂ
FĂRĂ LEGI CU DEDICAȚIE
SUA CER ARMISTIȚIU

Aceasta vine după ce șeful militar al Israelului a declarat miercuri trupelor că loviturile aeriene extinse din Liban care vizează Hezbollah ar putea deschide calea pentru ca acestea să „intre pe teritoriul inamic”.

Declarația comună a fost semnată de SUA, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Qatar. Aceasta a fost adoptată în urma unei reuniuni a liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

O declarație comună separată a Președintelui american Biden și a Președintelui francez Emmanuel Macron a afirmat că este timpul pentru o soluționare „care să asigure siguranța și securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor”.

Președintele Biden a vorbit pentru scurt timp cu reporterii la Casa Albă miercuri seara, spunând că există „un sprijin semnificativ din partea Europei, precum și a națiunilor arabe. Este important ca războiul să nu se extindă”.

Un înalt oficial al administrației a declarat că nici Israelul, nici Libanul nu au acceptat propunerea – deși SUA este în contact cu ambele guverne. Răspunsurile oficiale sunt așteptate în câteva ore. Oficialul a declarat că o pauză de 21 de zile în lupte ar fi o „fază susținută” care ar permite continuarea negocierilor pentru a ajunge la un „acord complicat”.

Ei au adăugat că SUA negociază cu guvernul Libanului – mai degrabă decât cu Hezbollah. Ar fi apoi responsabilitatea guvernului libanez să se angajeze cu „actorii nestatali”.

Anterior, la New York, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o încetare imediată a focului și a declarat că „iadul se dezlănțuie”.

Premierul libanez Najib Mikati a declarat că țara sa „se confruntă cu o încălcare flagrantă a suveranității noastre și a drepturilor omului prin practicile brutale ale inamicului israelian”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va sosi joi la New York, va avea întâlniri bilaterale în cursul aceleiași zile și va lua cuvântul la Adunarea Generală în dimineața următoare.

Peste 600 de persoane au fost ucise în Liban începând de luni, când Israelul a început o campanie aeriană intensă pentru a distruge ceea ce a declarat a fi infrastructura construită de Hezbollah de la ultimul război din 2006.

Alte 90.000 de persoane din Liban au fost recent strămutate, adăugându-se celor 110.000 care își părăsiseră casele înainte de escaladare, potrivit ONU. Aproape 40.000 trăiesc în adăposturi în întreaga țară.

Hezbollah afirmă că atacă Israelul în sprijinul aliatului său palestinian, Hamas, și că nu se va opri până când nu va exista o încetare a focului în Gaza. Ambele grupări sunt susținute de Iran și interzise ca organizații teroriste de către Israel, Marea Britanie și alte țări.

Citește și