• Președintele francez vrea o reformă extinsă a Consiliului de Securitatea și modificarea modului de lucru.
  • Reforma ar include limitarea dreptului de veto în cazul crimelor în masă, propunere care vizează direct Rusia.
  • Macron : „Dacă nu faceți ceva acum, o să vă treziți peste câțiva ani cu emergenta unei alte ordini mondiale”.
  • Macron a confirmat aseară că pentru Paris, pacea în Ucraina nu se poate face decât prin respectarea granițelor recunoscute de ONU.
  • „Nu poate fi război pe teritoriul Libanului” a declarat Macron care a convocat o reuniune extraordinară a CS al ONU.

Dacă nu faceți ceva acum, o să vă treziți peste câțiva ani cu emergenta unei alte ordini mondiale” – a avertizat aseară Emmanuel Macron țările occidentale de la tribuna Adunării Generale ONU.

Președintele francez a cerut o reforma extinsa a Consiliului Permanent de Securitate în condițiile în care instituția menita să guverneze lumea este într-un blocaj fară precedent de la invadarea Ucrainei.

Emmanuel Macron nu a mai participat la Adunarea Generala de doi ani, care este miza anul acesta?

În timp ce tot mai multe state solicită extinderea Consiliului Permanent de Securitate, doar o reformă a componenței acestuia „nu ar fi suficientă pentru a-i restabili eficacitatea”, spune Macron.

Recomandări

ALEGERI 2024
BERT LOVEȘTE UK
NOEL E CAMPION
DANS IRLANDEZ LA BRAȘOV
SE LEAGĂ PRIETENII
ORBAN IGNORĂ CPI

Joe Biden a confirmat și el în discursul pronunțat marți că SUA sunt favorabile cooptării mai multor state în CS, fară să precizeze cum ar trebui distribuite aceste locuri. Știm că în principiu doua state africane ar trebui să integreze conducerea ONU, eventual și unul sud American. În prezent Consiliul rezultat din geopolitica de după Al Doilea Război Mondial are ca membri SUA, Rusia, Franța, GB și China.

Au existat deja câteva tentative de a deschide dezbaterea, la Paris au existat chiar propuneri de a partaja locul Franței cu Germania sau de a-l oferi Uniunii Europene, dezbateri tăiate scurt chiar de președintele din acea vreme, Jaques Chirac.

Emmanuel Macron cere ca această reformă să facă posibilă și schimbarea metodelor de lucru, respectiv limitarea dreptului de veto în cazul crimelor în masă.

Trimiterea este, desigur, la Rusia care blochează orice decizie în ultimii doi ani.

Cum s-a poziționat Macron?

Dacă Washingtonul continua să fie destul de reținut, lăsând de înțeles că o negociere în cadrul căreia Ucraina va trebui eventual să cedeze teritorii, Parisul este ferm.

Macron a confirmat aseară că pentru Paris, concluzia nu poate fi decât respectarea reglementărilor internaționale și revenirea la granițele recunoscute de ONU. Exista arme asupra cărora Franța nu are nevoie de acordul SUA pentru a le livra necondiționat Kievului, în principal avioanele Mirage care vor ajunge pe front înainte de sfârșitul anului și care ar putea primi permisiunea să lovească în adâncime.

Franța va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că Ucraina rămâne fermă, iese din pericol și obține dreptate”, a spus președintele, adăugând că Parisul vă continua „să-i ofere echipament esențial pentru apărarea sa.

Ce speră Emmanuel Macron să obțină?

Pe tot parcursul zilei de ieri s-a vorbit despre intenția cabinetului de la Tel Aviv de a intra direct în Liban. Informația circula la Paris de câteva săptămâni și Macron a intervenit deja pentru a avertiza cabinetul Netanyahu.

Aseară a afirmat din nou că „nu poate fi război pe teritoriul Libanului” și într-adevăr, diplomația franceza a fost foarte activa zilele acestea la NY. Rămâne de văzut daca Netanyahu se pliază la cererile aliaților.

Citește și