• Cursa pentru conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD) din Japonia a ajuns în al doilea tur de scrutin.
  • Sanae Takaichi, susținătoare a rolurilor tradiționale pentru femei, se opune legislației care permite femeilor să își păstreze numele de fată.
  • Candidaturile vin într-un context de criză economică, cu un yen slab și inflație ridicată, care afectează gospodăriile japoneze.

Cursa pentru șefia partidului de guvernământ din Japonia a ajuns la al doilea tur de scrutin, opunându-l pe fostul șef al apărării Shigeru Ishiba lui Sanae Takaichi, care candidează pentru a deveni prima femeie lider din Japonia, scrie BBC.

Cel care va fi numit noul șef al Partidului Liberal Democrat (PLD) va deveni prim-ministru, deoarece PLD are majoritatea parlamentară.

Votul, la care a participat un număr record de nouă candidați, are loc după ce Prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat luna trecută că nu va candida pentru realegere.

Recomandări

JAPONIA VOTEAZĂ
KATE L-A SUNAT PE HARRY
STARMER SE VEDE CU URSULA
ZELE MEETS TRUMP
ISRAELUL NU RENUNȚĂ
COLDPLAY DOBOARĂ RECORDURI

Takaichi, 63 de ani, și Ishiba, 67 de ani, au acumulat cele mai multe voturi – 181 și, respectiv, 154 – în primul tur de vineri. Câștigătorul este decis de un vot intern al partidului, mai degrabă decât de un vot public. Rezultatele celui de-al doilea tur sunt așteptate mai târziu în cursul zilei.

Aliată apropiată a fostului prim-ministru Shinzo Abe, Takaichi este una dintre cele două femei care candidează la conducerea PLD, dar este și una dintre cele mai conservatoare dintre candidate.

Pozițiile lui Takaichi cu privire la problemele femeilor sunt în concordanță cu politica PDL de a lăsa femeile să își îndeplinească rolurile tradiționale de mame și soții bune. Ea se opune legislației care permite femeilor să își păstreze numele de fată, precum și femeilor împărat.

Ishiba, pe de altă parte, este în favoarea permiterii femeilor împărat – o chestiune extrem de controversată, căreia i se opun mulți membri PDL și guverne succesive. Franchețea și criticile sale publice la adresa prim-ministrului Kishida – o raritate în politica japoneză – au deranjat colegii de partid, dar au avut rezonanță în rândul publicului. Este pentru a cincea oară când candidează la conducerea PDL.

Cu toate acestea, printre candidați se regăsește în mod constant promisiunea de a reforma PDL, în fața furiei publice și a scăderii cotelor de aprobare. Poate mai importante în mintea publicului japonez sunt problemele economice tot mai grave ale țării.

În urma pandemiei Covid, familiile japoneze obișnuite se confruntă cu un yen slab, o economie stagnantă și prețuri la alimente care cresc cu cea mai mare viteză din ultima jumătate de secol.

Între timp, datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că salariile din Japonia abia s-au modificat în ultimii 30 de ani. Această prăbușire prelungită, împreună cu inflația ridicată în ultimii 30 de ani, strânge lațul asupra gospodăriilor japoneze și determină apeluri pentru ajutor guvernamental.

Un alt punct important de pe ordinea de zi este problema îmbătrânirii și scăderii populației Japoniei, care pune presiune pe serviciile sociale și medicale și reprezintă o adevărată provocare pentru forța de muncă pe termen mediu și lung a țării.

În cazul în care nimeni nu obține o majoritate, va avea loc un tur de scrutin între primii doi candidați. Câștigătorul final va fi apoi anunțat ca prim-ministru de către parlament, ceea ce este de așteptat să aibă loc la începutul lunii octombrie.

Citește și