• Planul de sprijin militar pentru Ucraina în 2025 este amenințat de disputele dintre aliați referitoare la volumul acestuia.
  • Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar estimat la 19% din PIB în 2025, ceea ce ar putea necesita împrumuturi suplimentare din partea țărilor G7.
  • Țările Uniunii Europene se confruntă cu constrângeri fiscale care afectează capacitatea lor de a oferi suport financiar Ucrainei. 

Planul de sprijin militar pentru Ucraina pentru 2025 este amenințat din cauza disputelor dintre aliați cu privire la volumul său, scrie Bloomberg.

Potrivit agenției, o parte semnificativă a sprijinului țării este legată de acordul G7 privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari, care este planificat să fie rambursat din profiturile din activele înghețate ale Rusiei.

Aliații Ucrainei continuă să se tocmească cu privire la detaliile finale ale acordului. Bloomberg observă că cifra finală pentru valoarea ajutorului alocată poate fi mai mică. Problema ar putea fi exacerbată de deficitul bugetar al Ucrainei, care se așteaptă să fie de 19% din PIB-ul țării în 2025, sau de 35 de miliarde de dolari.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Mai mult de jumătate din asistența financiară acordată Kievului va fi oferită de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Agenția notează că Ucraina va avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari în plus pentru a-și menține echilibrul. Potrivit surselor, ar putea fi necesare împrumuturi suplimentare din partea țărilor din G7 pentru a acoperi deficitul.

Între ianuarie 2023 și iunie 2024, Statele Unite au oferit Kievului aproximativ 31,5 miliarde de euro, în timp ce Germania, Marea Britanie, Franța și Italia au contribuit cu aproximativ 15,7 miliarde de euro. Interlocutorii Bloomberg consideră că noul împrumut de 50 de miliarde de dolari nu va fi suficient pentru a sprijini Ucraina pe tot parcursul anului 2025.

În același timp, țările UE se confruntă cu propriile constrângeri fiscale. Guvernul cancelarului Olaf Scholz este constrâns de limitele constituționale ale datoriilor. UE face presiuni asupra noului guvern francez pentru a reduce deficitul. Ajutorul din Marea Britanie este, de asemenea, în dubiu din cauza reducerilor bugetare planificate. Potrivit agenției, negocierile de la Bruxelles cu privire la un nou buget al UE și la creșterea cheltuielilor pentru apărare vor trebui, cel mai probabil, să fie amânate până după alegerile din Germania.

Bloomberg a scris anterior că Statele Unite vor contribui cu 20 de miliarde de dolari la pachetul de ajutor pentru Ucraina pe care G7 se pregătește să îl aloce dacă UE va modifica durata sancțiunilor împotriva Rusiei. Agenția a mai raportat că asistența va fi oferită sub forma unui împrumut nerambursabil, care este planificat să fie rambursat folosind profiturile din activele înghețate ale Federației Ruse.

Citește și