• Netanyahu a acuzat ONU de a fi o „casă a întunericului” în discursul său.
  • Reprezentanții Iranului au părăsit sala în timpul discursului premierului israelian.
  • Premierul israelian a amenințat Iranul cu represalii în cazul unui atac.

Netanyahu și-a început discursul din fața ONU de la New York spunând că nu intenționase să participe, „dar după ce am auzit minciunile și calomniile aduse țării mele de către mulți dintre vorbitorii de la acest podium, am decis să vin aici și să clarific lucrurile”.

Protest la începutul discursului lui Netanyahu

Diverși reprezentanți au părăsit adunarea ONU la începutul discursului lui Netanyahu, printre care și reprezentanții Iranului.

Afirmând că, în ultimul deceniu, Adunarea Generală a adoptat mai multe rezoluții împotriva Israelului decât împotriva celorlalte țări ale lumii, el a numit ONU o „casă a întunericului” și o „mlaștină de bilă antisemită”.

Recomandări

HACKERII LUI TRUMP
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
DISCUȚIILE CONTINUĂ
BIDEN CONVOACĂ SUMMIT PENTRU UCRAINA
PICHAI LANSEAZĂ ROBLOX PENTRU COPII

În cea mai mare parte a discursului, Netanyahu a încercat să mobilizeze opoziția față de Iran și de aliații săi, spunând: „Dacă ne loviți, vă vom lovi și noi. Nu există niciun loc în Iran unde brațul lung al Israelului să nu ajungă, iar acest lucru este valabil pentru întregul Orient Mijlociu”.

Vom lupta până când vom obține victoria totală, nu există niciun substitut pentru aceasta”, a declarat Netanyahu.

„THE CURSE” și ”THE BLESSING” ale lui Netanyahu

În cadrul discursului său la ONU, Netanyahu a folosit două hărți ale Orientului Mijlociu pentru a ilustra viziunea sa asupra regiunii, prezentând un contrast puternic între ceea ce el numește „binecuvântare” și „blestem”

Prima hartă, numită „binecuvântarea”, includea relațiile îmbunătățite cu Egipt, Sudan și Arabia Saudită. A doua hartă, etichetată drept „blestemul”, evidenția Iran, Irak, Siria și Liban.

Această abordare a stârnit controverse, în special datorită modului în care teritoriile palestiniene au fost reprezentate.

Joi, mii de protestatari s-au adunat lângă sediul ONU de pe First Avenue și în Midtown Manhattan, purtând pancarte pe care scria „aduceți ostaticii acasă”, „puneți capăt războiului” și „nu mai ucideți copii”. Ca răspuns la numele lui Netanyahu, ei au scandat „Rușine! Rușine! Rușine!”, scrie NBC News.

Netanyahu a mai acuzat ONU ca fiind anti-Israel, inclusiv acuzând UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, de colaborare cu Hamas.

Condamnările ONU la adresa Israelului și a tratamentului aplicat de acesta palestinienilor în războiul din Gaza provin de la numeroasele agenții ale instituției internaționale.

Citește și