• Raport saudit: Consiliul Shura din Hezbollah îl alege pe Hashem Safi al-Din ca secretar general și succesor al lui Nasrallah. Vărul lui Nasrallah
  • Președintele american Joe Biden spune că trebuie evitat un război total în Orientul Mijlociu.
  • Armata israeliană afirmă că a lansat un „atac de amploare” în Liban, implicând „zeci” de avioane de război.

UPDATE ORA 14:00 – Uciderea lui Nasrallah va duce la schimbări regionale „fundamentale”

Ali Shamkhani, consilierul politic al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a numit asasinarea lui Nasrallah o eroare de calcul din partea Israelului și a SUA.

Acțiunile acestora vor duce la „prăbușirea finală a [Israelului]” și la „schimbări fundamentale în ecuațiile de securitate din Asia de Vest”, a declarat el, citat de agenția iraniană de presă Nour.

Fostul șef al securității iraniene a făcut aceste remarci în timp ce era îmbrăcat în uniforma sa militară la biroul Hezbollah din Teheran, potrivit agenției.

Recomandări

TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE
DRAGON A AJUNS

UPDATE ORA 13:00 – Peste 100.000 de persoane au trecut în Siria din Liban în această lună

Peste 100.000 de persoane – atât cetățeni libanezi, cât și sirieni – au trecut în Siria din Liban de la escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah în această lună, a declarat Filippo Grandi, de la Agenția ONU pentru Refugiați (UNCHR).

În ultima săptămână, bombardamentele israeliene au ucis peste 700 de persoane în Liban, inclusiv 14 paramedici în două zile.

UPDATE ORA 12:00 – Adjunctul Hezbollah începe discursul

Naeem Qassem: „Nu ne vom clinti deloc de la poziția noastră de a sprijini Gaza și Palestina și de a apăra Libanul și poporul său.”

Hezbollah își continuă obiectivele, iar sistemul de control și comandă își continuă activitatea și implementează planuri alternative

Qassem spune că forțele israeliene ucid și comit masacre împotriva civililor.

SUA este un partener al Israelului, prin sprijin militar nelimitat – cultural, politic, financiar”.

Suntem pregătiți dacă israelienii doresc o incursiune terestră, forțele de rezistență sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiți și gata. Inamicul israelian nu își va atinge obiectivele”.

UPDATE ORA 11:00 – Adjunctul lui Nasrallah este așteptat să țină un discurs. Israelul afirmă că nu va accepta încetarea focului în Liban până când Hezbollah nu se dezarmează

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, spune că guvernul nu va fi de acord cu o încetare a focului în Liban, potrivit Kan, Israeli Broadcasting Corporation.

„Singura modalitate acceptabilă pentru Israel de a opri focul este de a muta Hezbollah la nord de Litani și de a-i dezarma”, ar fi declarat Katz.

Implementarea tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU este, de asemenea, necesară pentru o încetare a focului în Liban, a adăugat el.

„Atât timp cât acestea nu se întâmplă, Israelul își va continua acțiunile pentru a asigura securitatea cetățenilor Israelului și întoarcerea locuitorilor din nord la casele lor”.

Katz a adăugat că asasinarea lui Nasrallah a fost una dintre cele mai justificate contramăsuri aplicate vreodată de Israel și că acesta plănuia mai multe atacuri împotriva Israelului.

UPDATE ORA 10:00 – Netanyahu „și-a pierdut interesul” pentru acordul de încetare a focului și eliberarea prizonierilor

În timp ce Netanyahu continuă să facă presiuni pentru atacuri în Gaza, Liban și Yemen, publicația israeliană de știri Haaretz relatează că premierul pare să își fi „pierdut complet interesul” pentru negocierile de încetare a focului cu Hamas pentru a asigura întoarcerea prizonierilor.

El încă vorbește despre aducerea ostaticilor acasă, dar, în practică, este complet concentrat pe fronturile cu Hezbollah și Iran, care se încălzesc”, a declarat Haaretz.

UPDATE ORA 9:00 – Liderul Hamas, ucis într-un atac aerian israelian în Liban

Hamas a declarat că liderul său din Liban a fost ucis într-un atac aerian în sudul țării, în timp ce presa oficială a raportat o lovitură asupra unei tabere de refugiați palestinieni.

Fatah Sharif Abu al-Amine, liderul Hamas… în Liban și membru al conducerii mișcării în străinătate” a fost ucis într-un atac asupra „locuinței sale din tabăra Al-Bass din sudul Libanului”, se arată într-o declarație a Hamas.

Agenția națională de presă oficială din Liban a raportat o lovitură aeriană asupra taberei de lângă orașul Tyre din sud.

UPDATE ORA 8:00 – O dronă israeliană ucide 3 persoane în sudul Libanului

Drona israeliană a tras asupra grupului aflat la intersecția orașelor Arzoun și Chehour din districtul Tyre din sudul Libanului. Se confirmă decesul a trei persoane și rănirea uneia.

UPDATE ORA 7:00 – Cinci morți confirmați în urma unor lovituri israeliene în Valea Bekaa

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în urma unor lovituri israeliene în orașul Sahmar din vestul Văii Bekaa, potrivit presei locale.

Toate persoanele decedate erau personal al apărării civile din cadrul Autorității Islamice pentru Sănătate.

Anterior, am raportat că avioanele de luptă israeliene „au atacat zeci de lansatoare și clădiri în care erau depozitate arme în Valea Bekaa din Liban”, potrivit unei postări Telegram, adăugând că site-urile erau legate de Hezbollah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin 53 de persoane au fost ucise și 100 au fost rănite duminică în atacuri aeriene israeliene în două zone diferite din Liban, potrivit unui bilanț al Ministerului Sănătății libanez, scrie CNN.

În satul Ain al-Delb din sudul Libanului, ministerul a raportat că cel puțin 32 de persoane au fost ucise, iar alte 53 au fost rănite.

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise, iar alte 47 au fost rănite în regiunea Baalbek-Hermel din Valea Beqaa din estul Libanului, a declarat ministerul.

Raport saudit: Consiliul Shura din Hezbollah îl alege pe Hashem Safi al-Din ca secretar general și succesor al lui Nasrallah. Vărul lui Nasrallah.