• Atacurile israeliene au vizat direct spitale și ambulanțe din Liban, inclusiv un incident în care două ambulanțe au fost lovite.
  • Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 28 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși recent.
  • Ministrul Sănătății din Liban a declarat că 97 de salvatori au murit de la începutul conflictului dintre Hezbollah și Israel.

Cel puțin patru spitale din Liban au anunțat vineri că își suspendă munca din cauza grevelor israeliene, în timp ce o organizație de sănătate afiliată Hezbollah a anunțat că 11 paramedici au fost uciși în ultimele 24 de ore, conform BBC.

Cele patru închideri au încheiat două săptămâni de greve israeliene asupra spitalelor și lucrătorilor din domeniul sănătății din Liban, care au închis cel puțin 37 de unități și au ucis zeci de personal medical, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vineri noaptea, armata israeliană a emis o declarație în care susținea că Hezbollah folosea vehicule medicale pentru a transporta luptători și arme, avertizând că va lovi orice vehicul pe care îl suspectează că este folosit în scopuri militare.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Personalul spitalului din sudul Libanului a declarat că unitățile de sănătate care tratează civili răniți au fost lovite de lovituri directe israeliene.

Dr Mounes Kalakish, directorul spitalului guvernamental Marjayoun din sudul Libanului, a declarat că spitalul nu a avut de ales decât să se închidă vineri, după ce un atac aerian a lovit vineri două ambulanțe la intrarea spitalului, ucigând șapte paramedici.

Directorul de urgență al spitalului, dr. Shoshana Mazraani, a spus că stătea în fața clădirii când a avut loc greva. Ea a spus că a auzit strigătele paramedicilor care au fost loviți și au fugit spre ambulanțele avariate, dar a fost avertizată de colegi să stea înapoi, de teamă de o grevă ulterioară.

Rita Suleiman, directorul de asistență medicală la spitalul Sfânta Tereza, la marginea suburbiilor sudice ale Beirutului, a declarat că și spitalul a avut probleme după ce a fost grav avariat vineri, dar ulterior a fost forțat să suspende toate serviciile.

Alte spitale continuau cu servicii foarte limitate. Dr Mohammed Hamadeh, directorul spitalului Tebnine, a declarat vineri că o grevă din apropiere a zguduit clădirea.

Armata israeliană a spus că vizează o moschee adiacentă spitalului despre care a pretins că este folosită de luptătorii Hezbollah.

Grevele asupra unităților de sănătate nu s-au limitat la sudul Libanului. Israelul a lovit joi un centru medical din centrul Beirutului, aparținând Organizației Islamice de Sănătate legată de Hezbollah, ucigând nouă persoane și rănind 14. Armata israeliană a declarat că lovitura a vizat „activități teroriste”.

Crucea Roșie Libaneză a declarat joi că patru dintre paramedicii săi au fost răniți într-o lovitură asupra unui convoi care evacua pacienți, în ciuda coordonării organizației cu armata israeliană.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că 28 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în Liban în ultimele 24 de ore, iar mulți alți membri ai sănătății nu se mai prezentau la muncă din cauza grevelor.

Ministrul sănătăţii libanez, Firass Abiad, a declarat joi că 97 de salvatori au fost ucişi de când Hezbollah şi Israelul au început luptele în octombrie anul trecut.

Citește și