• Emmanuel Macron a cerut suspendarea livrărilor de arme către Israel, subliniind necesitatea unei soluții politice pentru conflictul din Gaza.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat vehement la apelul lui Macron, numind cererea o „rușine”.
  • Macron a evidențiat importanța evitării escaladării conflictului în Liban, spunând că „Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat pe Președintele francez Emmanuel Macron pentru apelul său de a opri livrările de arme către Israel pentru a fi folosite în Gaza, conform BBC.

Macron a declarat la radio France Inter că „prioritatea este să revenim la o soluție politică, să încetăm să livrăm arme pentru a lupta în Gaza”.

La un summit de sâmbătă la Paris, Președintele francez și-a reiterat îngrijorarea cu privire la continuarea conflictului din Gaza, în ciuda solicitărilor de încetare a focului, și a criticat, de asemenea, decizia Israelului de a trimite trupe terestre în Liban.

Recomandări

„TIMPUL S-A OPRIT”
SUD VS NORD
KEANU REEVES E PILOT
TESTE PENTRU CANCER
ATACURI ÎN LIBAN
ATAC ÎN GAZA

Netanyahu a răspuns: „Să le fie rușine”, referindu-se la Macron și alți lideri occidentali care au cerut ceea ce el a descris drept un embargo asupra armelor asupra Israelului.

Într-un videoclip publicat de biroul său, Netanyahu a spus că „Israelul va câștiga cu sau fără sprijinul lor”, adăugând că solicitarea unui embargo asupra armelor este „o rușine”.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului francez, care a fost înregistrat marți și difuzat sâmbătă, Macron a spus că „Franța nu livrează nicio” armă Israelului. „Cred că este o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului”, a spus el, adăugând că întreg conflictul duce la „ura”. Macron a mai spus că evitarea unei escalade în Liban a fost o „prioritate” și că „Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”.

Biroul lui Netanyahu a răspuns spunând că orice țară care nu este alături de Israel sprijină Iranul și aliații și împuterniciții săi. Netanyahu a spus: „Pe măsură ce Israelul luptă cu forțele barbariei conduse de Iran, toate țările civilizate ar trebui să stea ferm alături de Israel. Cu toate acestea, Președintele Macron și alți lideri occidentali cer acum embargouri asupra armelor împotriva Israelului. Să le fie rușine”.

Biroul lui Macron a spus ulterior că Franța este un „prieten ferm al Israelului”, adăugând că reacția lui Netanyahu a fost „excesivă și detașată de prietenia dintre Franța și Israel”.

Vorbind la cel de-al 19-lea Summit al Francofoniei de la Grand Palais din Paris, sâmbătă, Macron a spus că, deși atât SUA, cât și Franța au cerut o încetare a focului în Liban, el a adăugat: „Regret că premierul Netanyahu a făcut o altă alegere, a și-a asumat această responsabilitate, în special, pentru operațiunile terestre pe pământul libanez”.

Macron a reafirmat dreptul Israelului la autoapărare și a spus că se va întâlni luni cu rudele franco-israelienilor ținuți ostatici în Gaza.

Luni va marca prima aniversare a atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 luate ostatici. Peste 40.000 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, a declarat Ministerul Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

Citește și