• Vizita Președintelui Mohammed Muizzu în India a marcat un nou capitol în relațiile bilaterale.
  • Prim-ministrul Narendra Modi a declarat că India va fi întotdeauna acolo pentru progresul și prosperitatea poporului din Maldive.
  • Situația economică precară a Maldivei, cu rezerve valutare scăzute, a determinat liderii să își îndrepte legăturile cu India.

India a fost de acord să acorde Insulei Maldive un sprijin financiar de sute de milioane de dolari pentru a contribui la consolidarea economiei sale aflate în dificultate, scrie BBC.

Acordul a fost anunțat după ce Președintele Mohammed Muizzu a purtat discuții cu prim-ministrul Narendra Modi în timpul vizitei sale de cinci zile în India.

Sprijinul include un acord de swap valutar în valoare de 400 de milioane de dolari și o sumă suplimentară de 30 de miliarde de rupii (357 de milioane de dolari) în cadrul unui alt acord de swap care va permite companiilor să facă afaceri în moneda locală, mai degrabă decât în dolari americani.

Recomandări

NOBEL PENTRU MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR UCIS ÎN MEXIC
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Președintele maldivian a fost primit pe covorul roșu după ce relațiile s-au deteriorat în ultimele luni. Modi a numit vizita sa un „nou capitol” în relații. „India va fi întotdeauna acolo pentru progresul și prosperitatea poporului din Maldive”, a declarat el.

Declarațiile – și pachetul financiar indian – semnalează o îmbunătățire semnificativă a relațiilor dintre Maldive și Delhi, care au fost tensionate de când Muizzu a venit la putere în noiembrie 2023.

La scurt timp după preluarea puterii, acesta a ales să călătorească în Turcia și China – vizita sa în această din urmă țară, în ianuarie, a fost văzută în special ca un afront de profil față de India, deoarece liderii maldiviani anteriori vizitau în mod tradițional Delhi mai întâi după ce erau aleși.

Aproximativ în aceeași perioadă, India a fost înfuriată de comentariile derogatorii ale trei oficiali din Maldive la adresa lui Modi.

Analiștii spun însă că situația economică precară a țării i-a determinat pe liderii acesteia să își îndrepte legăturile cu India. Maldive riscă să intre în incapacitate de plată, întrucât rezervele sale valutare au scăzut la 440 de milioane de dolari, suficient doar pentru o lună și jumătate de importuri.

Luni, Muizzu a declarat că a purtat „discuții ample” cu Modi pentru a trasa „o cale pentru colaborarea viitoare dintre cele două țări”. El a mulțumit Indiei și a declarat că sprijinul bugetar va fi „esențial în rezolvarea problemelor legate de schimbul valutar”.

Înainte de întâlnirea sa cu Modi, Muizzu declarase pentru BBC că se așteaptă ca India să ajute țara, așa cum a făcut-o în trecut.

În februarie, administrația sa a permis unei nave chineze de cercetare să acosteze în Maldive, spre nemulțumirea Delhi. Unii au văzut în aceasta o misiune de colectare a datelor care ar putea fi utilizate de armata chineză pentru operațiuni submarine. Cu toate acestea, Muizzu a respins eticheta pro-China, numindu-și politicile „Maldive First”.

Dar țara continuă să depindă și de China, care a acordat până acum împrumuturi în valoare de 1,37 miliarde de dolari.

Citește și