• Nima Rinji Sherpa, în vârstă de 18 ani, a ajuns în vârful muntelui Shishapangma din Tibet miercuri.
  • El a atins vârful Manaslu din Nepal, al optulea cel mai înalt munte din lume, la 30 septembrie 2022.
  • Ascensiunea record de miercuri a fost cea mai recentă dintr-o lungă listă de distincții pentru Nima Rinji.

Un adolescent nepalez a doborât recordul mondial pentru cel mai tânăr alpinist care a atins cele mai înalte 14 vârfuri de pe Pământ. Nima Rinji Sherpa, în vârstă de 18 ani, a ajuns în vârful muntelui Shishapangma din Tibet miercuri, în jurul orei locale 06:05, scrie BBC.

Astfel, el este cel mai nou pe lista celor câteva zeci de persoane care au escaladat toate cele „opt mii de metri” ale lumii – cei 14 munți pe care Federația Internațională de Alpinism și Escaladă (UIAA) îi recunoaște ca având peste 8.000 de metri deasupra nivelului mării.

Sherpa, care a început să escaladeze munți de mare altitudine la vârsta de 16 ani, a escaladat toate cele opt mii în 740 de zile. El a atins vârful Manaslu din Nepal, al optulea cel mai înalt munte din lume, la 30 septembrie 2022 – la scurt timp după ce și-a terminat examenele de clasa a X-a de liceu. În fiecare drumeție, tânărul atlet a fost însoțit de partenerul său de alpinism, Pasang Nurbu Sherpa.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC

Ascensiunea record de miercuri a fost cea mai recentă dintr-o lungă listă de distincții pentru Nima Rinji, care este, de asemenea, cel mai tânăr alpinist din lume care a escaladat munții Himalaya G1 și G2; cel mai tânăr alpinist care a escaladat muntele Nanga Parbat din Kashmir; și cel mai tânăr alpinist care a escaladat atât muntele Everest, cât și muntele Lhotse din apropiere în decurs de 10 ore.

„Acest vârf nu este doar punctul culminant al călătoriei mele personale, ci și un tribut adus fiecărui Sherpa care a îndrăznit vreodată să viseze dincolo de limitele tradiționale stabilite pentru noi”, a declarat Nima Rinji la scurt timp după escaladarea muntelui Shishapangma.

Citește și