• INS: Riscurile stării de singurătate sunt asemănătoare cu riscurile fumatului.
  • Bolile mintale pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau de condiții sociale.
  • Specialiștii recomandă să vorbești deschis cu părinții și prietenii.

Singurătatea este problemă globală, asta arată statisticile făcute de Oragnizația Mondială a Sănătății. 1 din 4 adulți se simte singur, iar asta poate avea consecințe majore asupra sănătății mintale. Specialiții trag un semnal de alarmă și în rândul adolescenților, care au un procent mult mai mare decât adulții.

La fel de gravă este situația și în România? Ce spun specialiștii?

Singurătatea are efecte negative asupra sănătății mintale și asupra sănătății în general. Și ca să înțelegem exact ce înseamnă asta, riscurile singurătății sunt comparate cu riscurile fumatului. Deci să ai constat această stare de singurătate, e ca și când ai fuma 15 țigări pe zi, spun specialiștii. România deși se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări, când vine vorba de sănătatea mintală, lucrurile se agravează. Prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani. Aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată și aflată sub tratament), iar pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane.

Bolile mintale pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau condiție socială. Simptomele sunt variate: poți experimenta tristețe, plâns facil, oboseală marcată, sentimente de frică sau singurătate, exact ce vorbeam mai devreme.

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
STAY OUT, STAY FIT!
ROMA SAU PARIS
DESENE ANIMATE ȘI SEXY
EPIDEMIE GLOBALĂ

Și pandemia a avut un impact major. Cazurile de tulburare depresivă au înregistrat creșteri de 28% și de 26% a cazurilor de anxietate, afectând în special femeile și tinerii. Oamenii au devenit mult mai retrași din punct de vedere social, își fac mult mai multe griji când vine vorba de relațiile pe care le au cu cei din jur și sunt inhibați. Studiile spun că poate fi vorba și de o izolare socială, având în vedere că interacțiunile directe ale tinerilor au scăzut cu 70% față de acum două decenii​. Astfel, oamenii simt această stare de singurătate în care se afundă tot mai mult.

Citește și