• Patru soldați uciși și peste 60 de răniți într-un atac revendicat de Hezbollah asupra unei baze militare din nordul Israelului.
  • Baza, situată între Tel Aviv și Haifa, a fost lovită în timp ce soldații se aflau în cantină.
  • Serviciul de ambulanță a transportat 37 de răniți la spitale, iar imagini de la fața locului au arătat activități de salvare.

Patru soldați au fost uciși și alte peste 60 de persoane au fost rănite într-un atac cu dronă care a vizat o bază militară din nordul Israelului, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), scrie BBC.

IDF a adăugat că șapte soldați au fost grav răniți în atacul asupra unei baze „adiacente lui Binyamina” – un oraș situat la aproximativ 33 km sud de Haifa.

Hezbollah a revendicat atacul, despre care a spus că a vizat o tabără de antrenament a Brigăzii Golani a IDF din zonă, care are baza între Tel Aviv și Haifa. Biroul de presă al grupării armate a declarat că atacul a fost un răspuns la atacurile israeliene din sudul Libanului și Beirut de joi.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Grupul a declarat că a vizat tabăra din nordul Israelului folosind un „roi de drone”.
Serviciul de ambulanță israelian, Magen David Adom (MDA), a declarat că 61 de persoane au fost rănite în atac – dintre care trei în stare critică. Acesta a adăugat că 37 dintre acestea au fost transportate la opt spitale regionale, fie cu ambulanța, fie cu elicopterul.

Într-o declarație făcută înainte ca IDF să confirme decesele, MDA a declarat că, pe lângă cei trei răniți în stare critică, 18 dintre victime erau în stare moderată, 31 au suferit răni ușoare și nouă persoane „sufereau de anxietate”.

Motivul discrepanței dintre MDA și IDF în ceea ce privește numărul de răniți în stare critică nu este clar. Regulile de cenzură israeliene au împiedicat inițial mass-media să raporteze cu exactitate unde sau ce a fost vizat, înainte ca IDF să confirme că a fost vorba de baza Binyamina.m

Unele mass-media israeliene au raportat că baza a fost lovită de o dronă de joasă altitudine lansată din Liban – o armă relativ nesofisticată care nu pare să fi activat alarmele de avertizare timpurie. Pe tot parcursul serii, buletinele de televiziune, postările pe rețelele de socializare și rapoartele online au arătat imagini cu vehicule de urgență, inclusiv elicoptere, care transportau răniți la spitale din nordul Israelului.

Mulți dintre răniți au fost evacuați la Centrul Medical Hillel Yaffe din Hadera, în apropiere, alții fiind duși la spitale din Tel Hashomer, Haifa, Afula și Netanya. Detaliile sunt încă puține, dar se pare că mulți dintre răniți se aflau în acel moment într-o cantină comună și au fost luați complet prin surprindere. Imaginile care circulă pe rețelele de socializare par să arate o cantină goală, cu o gaură în acoperiș.

Citește și