• Părinții pot folosi umorul pentru a încuraja soluționarea creativă a problemelor.
  • Cercetătorii spun că umorul poate întări reziliența copiilor.
  • Umorul creează o legătură mai strânsă în relația copil-părinte și sporește comunicarea.

Cât de des răzi alături de copilul tău? Află că umorul este un instrument puternic în relația copil-părinte.

Un nou studiu arată că folosirea umorului în parenting nu doar că reduce stresul, dar și creează o legătură mai strânsă. Transformi momentele tensionate în lecții creative.

Iar pe termen lung, umorul auzit și folosit în copilărie conduce la o mai bună dezvoltare cognitivă.

Recomandări

ULTIMATUM DE LA BIDEN?
LA DANS, NU LA ÎNTREBĂRI
COMISIA AMÂNĂ PLATA
RĂZBUNAREA E APROAPE
CE FACE ISRAEL?
DE CE SĂ-ȚI VACCINEZI COPILUL?

Cum contribuie râsul folosit de părinți la dezvoltarea emoțională și psihologică a copiilor?

„Râsul sau mai bine spus umorul în general în relația de părinte-copil crează o atmosferă relaxată. Îmbunătățește conexiunea emoțională, îmbunătățește și reziliența.

Umorul poate fi un instrument excelent pentru a-i ajuta pe copii să facă față provocărilor și să nu ia lucrurile prea în serios. De asemenea dezvoltă gândirea și creativitatea și este un exemplu de gestionare al stresului.

Atunci când copilul observă părintele că folosește umor pentru a se detenționa, va prelua și el acel model. Iar prin umor părinții pot demonstra că râsul trebuie să fie reciproc și respectos fără a răni sentimentele altora, învățând și noțiunea de glume bune versus cele care pot răni”, a declarat Andreea Răduță, consilier parenting, pentru Alpeh News.

Este și o linie fină între umorul acesta și faptul că un părinte trebuie să fie și serios. Cum să facem o echitate din asta? 

Sigur, părintele are și nevoie de a păstra în siguranță copilul, de a rămâne responsabil față de acesta și deci nu poate plânge tot timpul și de orice situație. Însă poate să facă glume adaptate vârstei.

Ghicitori, poate să introducă jocuri de cuvinte. Copilul va percepe că este o diferență între timpul acesta de relaxare și timpul în care părintele pune limită. 

În continuare, se pot juca și să facă glume împreună. Vor învăța să râdă de mici greșeli. Dacă un pahar cu apă este vărsat, de exemplu. În loc să-l cert că ai spart paharul. El poate transforma momentul într-un moment amuzant. Pentru a nu speria neapărat copilul și a-l înfricoșa” a declarat Andreea Răduță, consilier parenting, pentru Alpeh News.

Citește și