• Armata Israelului a bombardat Beirutul, o cincime dintre libanezi și-au părăsit casele.
  • Hezbollahul a amenințat Israelul cu atacuri de rachete în toate regiunile.
  • Pentagonul a anunțat că sistemul de rachete THAAD trimis în Israel va fi operațional curând.
  • Ministrul de externe al Iranului vizitează Iordania, Egiptul și Turcia.
  • Franța nu primește companiile israeliene la expoziția Euronaval.

Administrația Biden a avertizat Israelul printr-o scrisoare că trebuie să mărească ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza, altfel ar putea risca să piardă accesul la finanțarea armamentului din Statele Unite. Israelul a intensificat atacurile din Gaza și Liban, lovind mai multe clădiri din sudul Beirutului. Secretarul general adjunct al Hezbollah le-a cerut israelienilor să accepte o încetare a focului în Liban sau se vor confrunta cu mai multe rachete.

Administrația Biden a trimis o scrisoare guvernului israelian în care îi cere să acționeze pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza în următoarele 30 de zile sau riscă să încalce legile SUA care reglementează asistența militară străină, sugerând că ajutorul militar american ar putea fi retras, scrie CNN.

Scrisoarea de duminică, scrisă în comun de secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul de apărare Lloyd Austin, este adresată ministrului israelian al Apărării Yoav Gallant și ministrului afacerilor strategice Ron Dermer. Acesta marchează un nou pas semnificativ al SUA de a încerca să oblige Israelul să faciliteze livrarea de ajutor umanitar în Gaza. Ei scriu că SUA au profunde îngrijorări cu privire la situație și cer „acțiuni urgente și susținute din partea guvernului dumneavoastră în această lună pentru a inversa această traiectorie”.

Recomandări

SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
ALBANIA VREA ÎN UE
CE VEZI LA BFW?
INFLUENCER PÂNĂ LA MOARTE

Scrisoarea notează că departamentele de Stat și Apărare ale SUA, în conformitate cu legislația SUA, „trebuie să evalueze continuu” respectarea asigurărilor făcute de Israel la începutul acestui an că nu va restricționa fluxurile de ajutor în enclavă.

Citește și