• Decizia luată de Kazahstan reprezintă o lovitură pentru liderul Kremlinului, Vladimir Putin.
  • Președintele Tokayev susține reformarea Consiliului de Securitate al ONU.
  • Președintele Tokayev susține reformarea Consiliului de Securitate al ONU.
  • Putin încearcă să prezinte BRICS ca o alianță a „majorității globale”.

Serviciul rus de supraveghere a siguranței în agricultură a interzis săptămâna aceasta importurile de roșii, ardei, pepeni proaspeți, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan, conform POLITICO.

Embargo rusesc

„Decizia a fost luată din cauza eșecului autorităților competente din Kazahstan de a lua măsuri și pentru a asigura siguranța fitosanitară a teritoriului Rusiei”, a declarat autoritatea Rosselkhoznadzor pe site-ul său.

Măsura restrictivă vine la scurt timp după ce Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, a refuzat să adere la BRICS, blocul economiilor emergente a cărui președinție este deținută în prezent de Rusia.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Uali a adăugat că președintele Kassym-Jomart Tokayev s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea Organizației Națiunilor Unite ca „organizație internațională universală și de neînlocuit” și a declarat că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui reformat pentru a lua în considerare interesele puterilor regionale.

Decizia Kazahstanului reprezintă o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă să prezinte BRICS drept o alianță a „majorității globale”, ca parte a eforturilor Moscovei de a sfida un Occident dominant și de a contesta sancțiunile legate de războiul Rusiei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că BRICS nu înlocuiește ONU, dimpotrivă, „completează, mai degrabă decât contrazice, natura sa internațională”.

Kazahstanul este prietenul nostru, partenerul nostru strategic, aliatul nostru. Noi prețuim relațiile noastre. Acesta este primul lucru. Prin urmare, desigur, Kazahstanul însuși ia decizii cu privire la formatul participării sale în anumite organizații”, a declarat Peskov.

Citește și