• Ministrul Adjunct de Externe al Coreei de Sud a avertizat că Seulul va răspunde cu „toate măsurile disponibile” la desfășurarea trupelor nord-coreene.
  • Liderii internaționali, inclusiv din NATO și Marea Britanie, au exprimat îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului.
  • Moscova și Phenianul au intensificat colaborarea militară după semnarea unui pact de securitate în iunie.

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, solicitând „retragerea imediată” a trupelor nord-coreene despre care spune că sunt antrenate să lupte în Ucraina, potrivit BBC.

Aproximativ 1.500 de soldați nord-coreeni, inclusiv cei din forțele speciale, au ajuns deja în Rusia, potrivit agenției de spionaj a Seulului.

Într-o întâlnire cu ambasadorul Georgiy Zinoviev, Ministrul Adjunct de Externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, a denunțat mișcarea și a avertizat că Seulul va „răspunde cu toate măsurile disponibile”.

Recomandări

PUTIN ORGANIZEAZĂ BRICS
UN MECI MAI PROST
SEX SAU BEAUTY?
SUA ÎȚI PROTEJEAZĂ DATELE
FRANȚA APĂRĂ ROMÂNIA
SPECTACOL PE CER

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că toată cooperarea dintre cele două națiuni „nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”. El a adăugat că aceasta „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass. Pyongyangul nu a comentat acuzațiile.

Coreea de Sud acuză de mult timp Nordul că furnizează arme Rusiei pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei, dar afirmă că situația actuală a depășit transferul de materiale militare.

Unele rapoarte media sud-coreene au sugerat că se așteaptă desfășurarea a până la 12.000 de soldați nord-coreeni. „[Acest lucru] amenință grav nu numai Coreea de Sud, ci și comunitatea internațională”, a declarat Kim luni.

Moscova și Pyongyang au intensificat cooperarea după ce liderii lor, Vladimir Putin și Kim Jong Un, au semnat un pact de securitate în iunie, care promite că țările lor se vor ajuta reciproc în caz de „agresiune” împotriva uneia dintre țări. Săptămâna trecută, Putin a prezentat un proiect de lege pentru ratificarea pactului.

Desfășurarea de trupe de către Pyongyang pentru a lupta cu Rusia „ar marca o escaladare semnificativă” a conflictului, a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Într-o convorbire telefonică cu Rutte luni, Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a îndemnat alianța să exploreze „contramăsuri concrete”, adăugând că va lua măsuri pentru a consolida cooperarea în domeniul securității între Coreea de Sud, Ucraina și NATO.

Ministrul britanic de externe David Lammy, care se află în vizită la Seul, a calificat acțiunile Rusiei drept „nesăbuite și ilegale”, adăugând că Londra va colabora cu Seulul pentru a răspunde, potrivit biroului lui Yoon. Statele Unite și Japonia au condamnat, de asemenea, aprofundarea legăturilor militare dintre Coreea de Nord și Rusia.

Între timp, ca răspuns la o întrebare a BBC cu privire la presupusa cooperare dintre Coreea de Nord și Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că China speră că toate părțile vor depune eforturi pentru a detensiona situația și pentru a căuta o soluție politică la criza ucraineană.

Valeriy Ryabykh, editor al publicației ucrainene Defence Express, a declarat că soldaților nord-coreeni li s-ar putea cere să păzească secțiuni ale frontierei ruso-ucrainene, ceea ce va elibera unitățile rusești pentru a lupta în altă parte.

Citește și