• Trecerea la ora standard este mai ușoară decât la ora de vară.
  • Persoanele matinale pot simți o ajustare, dar se vor adapta rapid.
  • Ora de iarnă nu afectează semnificativ calitatea somnului, spre deosebire de ora de vară.

Te-ai întrebat cum se adaptează corpul tău la schimbarea orei? În noaptea aceasta treci la ora de iarnă, iar ceasul se dă înapoi cu o oră. Schimbarea cere câteva zile de adaptare pentru corpul tău, care încearcă
să-și sincronizeze ceasul intern cu noul program de lumină și întuneric. În perioada asta poți simți mici modificări în somn, energie și concentrare, până când ritmul circadian revine la un echilibru.

„În primul rând, aș vrea să menționez că ora nouă este, de fapt, ora standard a planetei, ora după care trăiesc 80% din locuitorii Pământului. 80% din țările lumii nu au ora de vară, așa că ne vom reîntoarce acum la ora standard. Adaptarea la această trecere este mult mai ușoară decât modificarea care are loc în primăvară, respectiv trecerea la ora de vară, care a fost implementată în 1970 din pricina crizei energetice. Trecerea la ora naturală a organismului este mai ușoară, ca și cum ne-am deplasa un fus orar sau am călători într-o țară care are ora cu o oră în urmă.

Persoanele matinale, care se culcă devreme și se trezesc devreme, vor simți aceste modificări, probabil că se vor trezi mai devreme decât sună ceasul. Totuși, orice schimbare de fus orar, mai ales că ne îndreptăm spre ora naturală a Pământului, va fi mai ușoară și nu necesită multe proceduri de adaptare. Probabil că dacă persoanele ar încerca să doarmă puțin mai mult și să se culce mai târziu, se vor adapta rapid.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

În special, ziua de luni, când lumea pleacă la serviciu, îi va prinde deja adaptați la ora standard. Referitor la efectele schimbării orei asupra calității somnului, trecerea la ora de iarnă nu are mari efecte, în timp ce ora de vară poate provoca tulburări de memorie, de concentrare, o rată mai mare a avorturilor după fertilizări în vitro și accidente vasculare cerebrale.

Persoanele matinale se pot aștepta să se trezească mai devreme decât sună ceasul, dar aceste probleme de adaptare vor dispărea rapid și nu vor fi însoțite de alte consecințe. Cei care se culcă mai târziu și circulă mai târziu vor fi, de asemenea, fericiți cu trecerea la ora standard”, a declarat Oana Deleanu, somnolog.

Citește și