• În timpul mitingului lui Donald Trump, un comedian compară Puerto Rico cu „o insulă plină de deșeuri”.
  • Elon Musk a «încălzit sala» chiar înainte de apariția lui Donald Trump, primit în urale de cei 20.000 de participanți.
  • Ultimele sondaje de opinie îi arată în continuare pe cei doi candidați umăr la umăr, inclusiv în statele-pivot.

Donald Trump a umplut duminică Madison Square Garden din New York, bastion democrat, unde s-a prezentat drept „salvatorul” Statelor Unite, „distruse” de Kamala Harris. Trump a atacat direct comunitatea portoricană, iar declarațiile sale au provocat indignare pe rețelele de socializare. Artiști portoricani precum Ricky Martin și Bad Bunny au reacționat imediat la comentariile sale.

A fost un discurs presărat de insulte și de rasism. În NY, există 10 alegători democrați pentru un republican, însă susținătorii lui Trump, unii veniți de foarte departe, au reușit să umple sala.

„Ai distrus țara (…) Kamala, ești concediată, pleacă!”, a spus Trump, care conta pe „cea mai faimoasă arenă din lume”, cu o capacitate de 20.000 de locuri, pentru a-și demonstra popularitatea în inima acestui bastion democratic și progresist. Donald Trump a promis în special că va „repara” ceea ce „a distrus Kamala”.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Printre cei care au pregătit apariția candidatului republican s-au numărat Elon Musk, Robert Kennedy Jr, luptătorul Hulk Hogan și fostul animator ultraconservator al Fox News, Tucker Carlson. Un comediant, Tony Hinchcliffe, a supralicitat, comparând Puerto Rico, ai cărui nativi locuiesc în New York, cu „o insulă plutitoare de gunoi în mijlocul oceanului”.

Pe podium, unul dintre consilierii de dreapta ai lui Donald Trump, Stephen Miller, a mai spus că „America este doar pentru americani”, în timp ce un activist conservator a descris-o pe Kamala Harris drept un „antihrist ” și a ținut un crucifix în fața mulțimii în delir.

Folosind provocări pentru a-și copleși adversarii cu insulte, Donald Trump a acuzat-o încă o dată pe Kamala Harris, un vicepreședinte „incompetent”, că a deschis porțile Americii pentru a aduce milioane de migranți „criminali”.

El a promis, de asemenea, că va face costul vieții „accesibil din nou în America”, că va reduce taxele, în timp ce inflația grevează bilanțul economic al administrației democrate.

Primele reacții după miting

Secvența a fost denunțată rapid pe rețelele de socializare, în special de către echipa de campanie a Kamalei Harris, care a mers duminică la un restaurant portorican din Philadelphia. Iar mai multe vedete portoricane, precum prințul reggaetonului Bad Bunny și Ricky Martin, și-au arătat sprijinul pentru Kamala Harris prin difuzarea unor videoclipuri pe Instagram.

„Asta este ceea ce cred ei despre noi”, a scris Ricky Martin, referindu-se la mitingul lui Donald Trump. Și i-a îndemnat pe cei 18 milioane de abonați ai săi: „votați pentru Kamala Harris”.

Citește și