• Contractorii vor repara și întreține armamentul furnizat de SUA în Ucraina.
  • Numărul contractorilor va fi limitat și vor fi poziționați departe de linia frontului.
  • Decizia vine să rezolve problemele legate de repararea echipamentelor complexe.
  • Companiile contractoare vor fi responsabile pentru siguranța angajaților lor.
  • Sprijinul SUA rămâne esențial pentru efortul de război al Ucrainei.

UPDATE ORA 21:00 – Zelensky îndeamnă liderii europeni să rămână puternici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat joi pe liderii europeni să se opună acordării oricăror concesii lui Vladimir Putin pentru a opri invadarea Ucrainei .

Vorbind la un summit din Ungaria, Zelenski a descris cedarea în fața cererilor Kremlinului drept „sinucigaș” pentru Europa, o mișcare care ar încuraja Moscova și ar submina securitatea europeană.

UPDATE ORA 20:00 – Unde a făcut Rusia progrese în prima linie în Ucraina?

Atacul Rusiei de luni de zile în direcția Pokrovsk a dus la capturarea de către Moscova a peste 300 de mile pătrate de teritoriu de când a capturat orașul Avdiivka în februarie.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

A venit cu un mare preț, oficialii occidentali de informații estimând că Rusia a suferit cele mai mari pierderi lunare de personal militar în ultimele luni de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei, cu o medie între 1000 și 1200 pe lună.

Cu toate acestea, acum poate fi văzută o umflătură largă ieșind din prima linie rusă în teritoriul deținut de ucraineană din regiunea Donețk, spre Pokrovsk.

UPDATE ORA 19:00 – Dronele din Ucraina au lovit zeci de mii de ținte rusești luna trecută, spune șeful militar

Dronele ucrainene au „distrus sau avariat” aproximativ 52.000 de ținte rusești în octombrie, a dezvăluit comandantul șef militar al Kievului, Oleksandr Syrskyi.

Syrskyi a spus că țintele includ 129 de sisteme de artilerie, 221 de echipamente radio și peste 4.000 de soldați ruși.

Comentariul său a subliniat importanța amenințării cu dronele în prima linie. În timp ce artileria rămâne un mijloc vital de atac, utilizarea de drone ieftine, unidirecționale, a devenit mult mai mare în ultimii doi ani și jumătate.

UPDATE ORA 18:00 – Atacul cu dronă de la Odesa a ucis o persoană și a rănit zeci la sosirea șefului politicii externe a UE la Kiev

Oficialii ucraineni spun că o persoană a murit și 13 persoane au fost rănite de o dronă rusească într-o zonă rezidențială din orașul-port Odesa.

UPDATE ORA 17:00 – „Războiul din Ucraina l-a determinat pe fiul meu să se alăture armatei”, spune Secretarul Apărării

Acesta vine în momentul în care ministrul veteranilor a dezvăluit că s-a reînrolat în rezervele Royal Marines în cazul în care izbucnește un război în Europa.

UPDATE ORA 16:00 – Premierul polonez se va întâlni cu liderii francezi, britanici și NATO pentru a discuta despre Ucraina

Premierul polonez Donald Tusk se va întâlni în curând cu președintele Franței, premierul Marii Britanii, șeful NATO și liderii statelor nordice și baltice pentru a discuta despre cooperarea transatlantică și războiul din Ucraina, a spus el sâmbătă.

Viitorul ajutorului acordat Ucrainei se numără printre întrebările majore cu care se confruntă Uniunea Europeană după victoria electorală a lui Donald Trump în SUA. Trump a criticat nivelul de sprijin al SUA pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și, înainte de alegeri, a promis că va pune capăt conflictului chiar înainte de a prelua mandatul, fără a explica cum.

„Nu există nicio îndoială că acest nou peisaj politic reprezintă o provocare serioasă pentru toată lumea, mai ales în contextul unei posibile încheieri a războiului ruso-ucrainean ca urmare a unui acord între, de exemplu, președintele Rusiei și noul președinte. al Statelor Unite”, a spus domnul Tusk.

„… în zilele următoare, vom coordona foarte intens cooperarea cu țări care au o viziune foarte similară asupra situației și situației geopolitice și transatlantice din Ucraina”, a adăugat el.

Tusk a spus că președintele francez Emmanuel Macron și șeful NATO, Mark Rutte, vor vizita Varșovia în curând și că se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer fie la Varșovia, fie la Londra. Tusk se va întâlni și cu liderii nordici și baltici la Stockholm.

„Totul va fi, desigur, în contextul noilor provocări cu care se confruntă patria noastră, întreaga regiune, Uniunea Europeană și comunitatea occidentală”, a spus Tusk.

El a reiterat ceea ce a spus înainte de alegerile din SUA: indiferent de rezultat, Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sa siguranță, iar viitorul Ucrainei nu poate fi decis fără Ucraina.

UPDATE ORA 15:00 – Dronele ucrainene au lovit o uzină chimică din regiunea Tula din Rusia

Dronele ucrainene au lovit uzina chimică Aleksinsky, care produce praf de pușcă și muniție pentru armata rusă, în regiunea Tula din Rusia, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent la 9 noiembrie.

Ministerul rus al Apărării a raportat la 9 noiembrie că Ucraina a atacat șapte regiuni rusești – inclusiv regiunea Tula – cu 50 de drone. Moscova a susținut că a doborât toate cele 50 de drone, inclusiv două deasupra regiunii Tula, care este situată la sud de Moscova.

Potrivit sursei SBU, alertele aeriene au început la ora 21:30 pe 8 noiembrie, iar locuitorii locali au început să raporteze explozii la ora 3 dimineața.

Distrugerea depozitelor de arme, a aerodromurilor militare și a întreprinderilor care fac parte din complexul militar-industrial rus reduce capacitatea Rusiei de a teroriza țara noastră”, a declarat sursa SBU.

UPDATE ORA 14:00 – Dronele ucrainene au lovit uzina chimică rusă din regiunea Tula, afirmă o sursă de la Kiev

Ucraina a vizat și a lovit uzina chimică rusă Aleksinsky, care produce praf de pușcă, muniție și arme în regiunea Tula, în timpul unui atac nocturn cu drone, a declarat sâmbătă o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Reuters.

Sursa a declarat că atacul a făcut parte dintr-o strategie mai amplă de a viza fabricile de muniții ale Rusiei care sprijină sectorul de apărare al Moscovei și efortul de război împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 13:00 – Șeful politicii externe a UE sosește la Kiev

Josep Borrell, șeful demisionar al diplomației Uniunii Europene, a sosit la Kiev.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia nu vede motive pentru reluarea dialogului cu SUA privind stabilitatea strategică și controlul armamentelor

Ministerul rus de Externe nu vede în acest moment motive pentru a vorbi despre reluarea dialogului cu Statele Unite privind stabilitatea strategică și controlul armamentelor, a declarat sâmbătă adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Ryabkov, potrivit Interfax.

Ryabkov a declarat că Moscova și Washingtonul „fac schimb de semnale cu privire la Ucraina” prin canale închise la nivel militar și politic, potrivit Interfax.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina a doborât 32 din cele 51 de drone de atac rusești lansate peste noapte

Ucraina a doborât 32 din totalul de 51 de drone de atac rusești lansate peste noapte, a anunțat forțele sale aeriene într-o actualizare din această dimineață.

Dintre acestea, 18 drone au dispărut de pe radare în diferite regiuni din Ucraina, a precizat aceasta.

Armata ucraineană a declarat că atacul a implicat drone de atac rusești de tip „Shahed” și că „epicentrul atacului este Odesa”.

UPDATE ORA 08:00 – „O convorbire foarte bună” Zelenski, impresionat de prima convorbire cu Trump și Elon Musk

Un înalt oficial ucrainean a descris prima convorbire telefonică dintre Donald Trump și Zelenski de când Trump a câștigat alegerile ca fiind „foarte bună”.

„A fost o convorbire foarte bună. Munca noastră continuă”, a declarat oficialul ucrainean pentru Fox News. Apariția neașteptată a fondatorului Tesla, Elon Musk, ar putea indica poziția sa tot mai importantă în viitoarea administrație Trump.

În timp ce Zelenski vorbea despre importanța sateliților Starlink ai lui Musk pentru furnizarea de internet către liniile de front, Trump l-ar fi invitat pe Elon Musk la convorbire, potrivit rapoartelor. „Am avut un apel excelentcu președintele Trump și l-am felicitat pentru victoria sa istorică zdrobitoare – campania sa extraordinară a făcut posibil acest rezultat”, a postat Zelenski pe X.

Musk s-ar fi alăturat, de asemenea, unei convorbiri între Trump și președintele turc Erdoğan, conform raportului Axios.

UPDATE ORA 07:00 – Trump va pune capăt sprijinului pentru Ucraina, prezice Orban

Cel mai mare fan european al lui Donald Trump, premierul ungar Viktor Orban, a prezis că o nouă administrație americană condusă de Trump va înceta să ofere sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

„Situația de pe front este evidentă, a existat o înfrângere militară. Americanii se vor retrage din acest război”, a declarat Orban. Realegerea lui Trump, a spus el, a creat o „nouă situație” pentru Europa și că continentul „nu poate finanța singur acest război”.

Comentariile lui Orban au fost un semnal al faptului că recenta alegere a lui Trump ar putea crea o ruptură între liderii Uniunii Europene în ceea ce privește problema războiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În ultimele sale luni, administrația președintelui Joe Biden a decis să permită contractorilor americani din domeniul apărării să lucreze în Ucraina pentru a întreține și repara armamentul furnizat de Pentagon.

Oficialii americani au declarat acestea pentru Reuters, și reprezintă o schimbare politică semnificativă care vizează să ajute Kievul în lupta împotriva Rusiei.

Conform oficialilor americani, contractorii vor fi prezenți în număr limitat și vor fi poziționați departe de liniile frontului. Rolul lor principal va fi asigurarea întreținerii și reparării rapide a echipamentelor militare furnizate de SUA, fără a se implica în acțiuni de luptă directă și se vor afla la distanță față de front.

Această decizie este menită să rezolve problemele logistice care au încetinit până acum procesul de reparare a armamentului. Anterior, Ucraina era nevoită să transporte echipamentele deteriorate în afara țării pentru reparații majore sau să se bazeze pe soluții la distanță, precum videoconferințele.

Citește și