- Tinerii dependenți de jocuri video își neglijează școala, igiena și relațiile sociale.
- Jocurile video pot ascunde probleme profunde de sănătate precum anxietatea și depresia.
- Evoluția tehnologiei face jocurile mai captivante și crește cazurile de izolare.
Zeci de ore petrecute în fața ecranului și bani cheltuiți pe obiecte virtuale definesc viața multor tineri pasionați de gaming. Din ce în ce mai multe cazuri arată că dependența de jocuri este asociată cu tulburări mintale precum depresia sau anxietatea socială. Experții atrag atenția că, pe lângă izolarea socială, aceste comportamente pot duce și la pierderi financiare din cauza tacticilor comerciale utilizate în jocuri. La ce trebuie să fii atent și ce impact are o astfel de dependență?
Advertisment
Cum poate fi recunoscută diferența dintre pasiunea pentru jocuri și dependență?
„Pasiunea este o activitate de relaxare care nu interferează cu activitățile zilnice. Persoana se poate opri din joc, fără a avea vreo problemă. Dependența înseamnă pierderea controlului. Jocurile devin prioritare, în detrimentul altor activități. Atunci când jocurile sunt limitate, apare starea de sevraj. Aceasta se manifestă prin anxietate, depresie”, a declarat Ana-Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.
Ce impact are dependența asupra sănătății mintale și relațiilor sociale ale tinerilor?
„Jocurile devin un mecanism de evitare. Situațiile stresante din joc pot amplifica anxietatea. Izolarea socială contribuie anxietea și depresia persoanei, iar jocurile în exces pot duce la probleme inclusiv în familie și cuplu”, a adăugat aceasta.
Recomandări
Citește și
- Târgul de Crăciun de la Sibiu s-a deschis oficial. Ce surprize de Crăciun te așteaptă în orașele din România
- Aproape jumătate dintre elevii României au fost martori la discriminare în școli. Profesor: „Cum este societatea noastră, așa sunt și profesorii și studenții”
- Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Partenerii noștri