• NY Times: Biden răspunde astfel la înțelegea Putin – Kim.
  • ATACMS va lovi ținte militare și trupele ruse și nord coreene.
  • Franța și Marea Britanie își dau și ele acordul.
  • Putin condamna în septembrie o astfel de decizie.

Pacea promisă de Donald Trump în discursul victoriei tocmai a devenit mult mai dificil de realizat. Asta după ce Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească pe teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS.

Ca răspuns la alianța Kim Jong Un – Putin, cu mii de militari nord-coreeni care au intrat în luptă cu Ucraina, Biden a cedat cerințelor lui Zelenski. New York Times anunță că primele atacuri cu rază lungă vor avea loc în zilele următoare. Mai mult, Franța și Marea Britanie își dau și ele acordul ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă Scalp, respectiv Storm Shadow.

Sistemele Army Tactical Missile, cunoscute sub numele de ATACMS, au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Acestea urmează să lovească ținte militare din Rusia și în trupele nord-coreene trimise de Kim Jong Un să-l sprijine pe Putin. Conform New York Times, Biden și-a dat acordul ca răspuns la această mutare făcută de Kim și Putin. Zelenski spune că singurul mod prin care pacea poate fi obținută este ca Rusia să fie nevoită să cedeze.

Recomandări

VREI SĂ FII PROFESOR?
ADIO, F1!
CÂT DĂ RO PT EDUCAȚIE?
CUM E VREMEA?
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ

De partea cealaltă, Rusia spune că acest acord reprezintă o escaladare. Într-un interviu din septembrie, Putin spunea că o astfel de mutare înseamnă intrarea NATO în război deoarece armata ucraineană are nevoie de informații de la sateliții NATO ca să poată folosi sistemele cu rază lungă.

Între timp, Rusia a efectuat unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele luni. 210 drone și rachete au fost lansate simultan în regiunile în Kiev, Lviv, Poltava, Dnipropetrovsk, Odesa și Zaporoje. 144 dintre acele drone și rachete au fost interceptate.

„Putin nu vrea pace cu Kievul” spune Macron înainte de startul G20 din Brazilia. Deși summit-ul din Brazilia are pe agendă lansarea unei inițiative de combatere a foametei și sărăciei, dar și acordul de liber schimb dintre UE și Mercosur – organizațiea internațională din America de Sud, din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Paraguay.  La fel ca la summitul de anul trecut de la New Delhi, situația din Ucraina va fi una dintre temele abordate de șefii de stat care au ajuns la Rio.

Citește și