- Studiile arată că dezvoltarea incompletă a creierului este o cauză principală.
- Factorii externi, precum conflictele familiale, intensifică aceste crize de furie.
- Ana-Maria Ambrosă: „Părinții trebuie să își păstreze calmul”.
Cum te înțelegi cu adolescentul tău? Dacă e adolescent, probabil te-ai confruntat până acum cu episoade de furie din partea sa. Tantrumurile nu sunt specifice doar celor mici, dar și tinerilor la vârste fragede. Psihologii atrag atenția că aceștia trec prin descărcări emoționale cauzate de schimbările hormonale și stresul cotidian. Recomandarea specialiștilor este ca părinții să discute despre emoții cu adolescenții, pentru a depăși momentele critice.
Advertisment
Ce strategii pot aplica părinții pentru a gestiona mai bine furia și emoțiile adolescenților?
„Crizele de furie la adolescenți sunt adesea legate și de dezvoltarea incompletă a creierului, în special a cortexului prefrontal care este responsabil de controlul impulsurilor și de luarea deciziilor. În perioada adolescenței această regiune este încă în formare, ceea ce poate duce la comportamente impulsive și la dificultăți în gestionarea emoțiilor. Desigur, există și câteva strategii, una dintre ele fiind ascultarea activă. Adolescenții au nevoie să fie ascultați fără a fi judecați sau criticați, au nevoie de un exemplu pozitiv, iar părinții pot modela gestionarea sănătoasă a emoțiilor arătând calm în situațiile stresante”, a explicat Ana-Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.
Care sunt factorii declanșatori ai tantrumurilor și ce rol joacă mediul familial în prevenirea episoadelor?
„Părinții ar trebui să evite să răspundă cu furie la propriile emoții negative și să mențină o atitudine fermă, dar caldă, să creeze un spațiu sigur pentru că adolescenții au nevoie să simtă că pot exprima emoții intense, fără să țină seama de consecințe severe. Părinții ar trebui să discute cu ei ce emoții au, ce emoții simt, ceea ce gândesc, și să valideze acele emoții, să-i asigure că este în regulă să simtă și furie, dar că există moduri sănătoase de a o exprima, pentru că este firesc să fim frustrați, să fim furioși, dar nu este firesc să lovim sau să jignim.
Recomandări
De asemenea, adolescenții trebuie încurajați să folosească acel jurnal în care să scrie ceea ce simt sau prin ce etape au trecut în perioada respectivă. Mai mult, unii pot desena sau se pot relaxa cântând la pian sau la un alt instrument. Practic, este vorba de limitele pe care le-am menționat. Tot ce ar trebui ei să învețe alături de părinți sau părinții alături de adolescenți sunt acele tehnici de calmare precum respirația profundă. Până la urmă și noi am fost adolescenți și știm cum este perioada asta de trecere de la copilărie la adolescență și ulterior la maturitate.”, a adăugat aceasta.
Citește și
- Şedinţa CCR în care cele două cereri de anulare a alegerilor prezidenţiale va avea loc joi, de la ora 11.00
- Îți vorbește un om sau Inteligența Artificială? A.I. poate reproduce tonul, emoțiile și chiar accentele vocilor umane
- Tinerii au organizat manifestații contra lui Călin Georgescu în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Iași și Constanța
Partenerii noștri