- Cercetătorii susțin că există o mutație a virusului, care își are originea în Spania și pe care au răspândit-o pe continent turiștii.
- Noua variantă a virusului se întâlnește la mai mult de 80% dintre cazuri în Marea Britanie și în Spania, 60% în Irlanda și până la 40% în Elveția și Franța.
- Concluzia este că la răspândirea noii variante a contribuit ignorarea regulii de menținere a distanței fizice de către turiștii întorși din Spania.
Un studiu recent afirmă că o variantă de coronavirus pe care au avut-o inițial lucrătorii agricoli din Spania s-a răspândit rapid în această vară în mare parte din Europa, iar acum reprezintă majoritatea noilor cazuri de Covid-19 din mai multe țări, afirmă, informează cotidianul Financial Times.
O echipă internațională de oameni de știință, care a urmărit mutațiile genetice pe care le-a parcurs virusul, a descris răspândirea extraordinară a acestei mutații, numite 20A.EU1, rezultatele cercetării urmând să fie publicate joi.
Advertisment
Întrucât fiecare variantă a virusului are propria semnătură genetică, poate fi urmărită până la locul ei de origine. Noua variantă, care are șase mutații genetice distinctive, a apărut în rândul lucrătorilor agricoli din nord-estul Spaniei în iunie și s-a răspândit rapid în rândul populației locale, afirmă studiul.
Se crede că persoanele care s-au întors din vacanță din Spania au jucat un rol cheie în transmiterea virusului în întreaga Europă și apar acum semne de întrebare dacă al doilea val al pandemiei, care străbate continentul, ar fi putut fi redus prin îmbunătățirea controlului în aeroporturi și în alte centre de transport.
Recomandări
Echipele științifice din Elveția și Spania examinează acum comportamentul acestei mutații pentru a stabili dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai infecțioasă decât alte tulpini. Dr. Emma Hodcroft, genetician la Universitatea din Basel, a subliniat că „nu există dovezi că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmiterea sau afectează rezultatul clinic”.
A subliniat însă că mutația 20A.EU1 nu seamănă cu celelalte versiuni de Sars-Cov-2: „Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică de când cercetez secvențele genomice de coronavirus din Europa”, a spus ea.
Tanja Stadler, profesor de biologie moleculară computaţională la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH) din Zürich, a declarat că analiza mostrelor de virus prelevate din întreaga Europă în ultimele săptămâni a arătat că acestea au fost derivate din aceeași variantă.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că „comportamentul riscant” al turiștilor din Spania, de pildă ignorarea îndemnului de menținere a distanței fizice, pe care continuă să îl aibă și în țările lor, a contribuit la răspândirea noii variante.
Cercetarea a arătat că noua variantă se întâlnește la mai mult de opt din 10 cazuri în Marea Britanie, la 80% din cazuri în Spania, 60% în Irlanda și până la 40% în Elveția și Franța.
Partenerii noștri