• Amploarea protestelor din Georgia a determinat SUA să întrerupă parteneriatul cu guvernul georgian.
  • Președintele Salome Zourabichvili refuză să părăsească poziția de președinte.
  • Protestatarii pro-europeni sunt acuzați ca fiind „grupuri violente” care acționează la ordinul unor „instructori străini”.

Prim-ministrul georgian vine cu declarații publice în contextul protestelor cu zeci de mii de participanți din Georgia. Decizia partidului de guvernământ, Visul Georgian, de a amâna parcursul european al Georgiei până în 2028 și de a opri orice finanțare din partea UE a dus la o veritabilă scindare a societății. Conform Reuters, șeful guvernului georgian Kobakhidze a spus că: „În ciuda unei ample violențe sistematice aplicată ieri de către grupuri violente și instructorii lor străini, poliția a acționat la un standard mai înalt decât cea americană sau europeană și a protejat cu succes statul de încă o încercare de încălcare a ordinii constituționale”.

Prim-ministrul vine cu declarații

Președintele Zourabichvili acuză faptul că partidul a venit la putere în octombrie printr-o fraudă electorală și refuză să renunțe la poziția acestuia. În lumina acestor evenimente, prim-ministrul Kobakhidze acuză imixtiunea unor forțe străine. Legat de ruperea de către SUA a parteneriatului cu Georgia, a susținut că situația este una „temporară”, iar legăturile vor fi reluate din ianuarie cu noua administrație Trump.

De asemenea, acesta a declarat că nu cedează și că doamna Zourabichvili va fi nevoită să elibereze poziția până pe 29 decembrie. Președintele Georgiei este ales indirect de către parlament și reprezentanții de la nivel local ai administrației în cadrul unui Colegiu de Electori. Aceasta se face în urma amendamentelor făcute constituției în 2017.

Recomandări

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
LE-AU DAT-O ÎN VOT!
MINUS LA BUGET ȘI VOT
NUMĂRĂTORI FĂRĂ NUMĂR
DE LA RUȘI VINE SPAIMA
CARE-I MAI TARE

Citește și