• GenCast depășește metodele tradiționale în prognozele meteo de până la 15 zile.
  • Modelul este capabil să prezică evenimente extreme cu o acuratețe mai mare.
  • GenCast poate face predicții în doar opt minute.
  • GenCast a fost antrenat pe patru decenii de date de la ECMWF.
  • Modelul ar putea fi integrat în sistemele operaționale de prognoză meteo.

Google DeepMind a atins un nou prag în prognoza meteo prin modelul său de Inteligență Artificială GenCast, care a depășit metodele tradiționale de prognoză de până la 15 zile. GenCast este capabil să prezică cu acuratețe diverse scenarii meteorologice, inclusiv fenomene extreme, scrie Financial Times.

Cum funcționează GenCast?

Modelul utilizează o tehnică care evaluează mai multe scenarii pentru a estima tendințele – de la producția de energie eoliană, la mișcările ciclonilor tropicali.

„Această inovație marchează un moment revoluționar în utilizarea Inteligenței Artificiale pentru prognoza vremii“, spune Ilan Price, cercetător la Google DeepMind.

Recomandări

VOTEZI PE 4 ȘI 18 MAI
RECORD PT. SQUID GAME
ZELENSKI VREA ÎN NATO
TRUMP VIZEAZĂ GROENLANDA
INCENDIILE DIN L.A. FAC VICTIME
DE CE A MURIT LIAM PAYNE

GenCast poate fi integrat în sistemele operaționale de prognoză meteo, oferind informații valoroase pentru decidenți.

GenCast a fost antrenat pe patru decenii de date de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu (ECMWF) și a depășit prognoza de 15 zile a ECMWF în 97,2% din cele 1.320 de variabile evaluate, cum ar fi temperatura și viteza vântului.

În comparație cu metodele tradiționale, care necesită ore întregi pentru a genera prognoze, GenCast poate face predicții în doar opt minute.

Dezvoltarea acestui model va stimula utilizarea extinsă a A.I. în prognoza vremii; mulți cercetători preferă o abordare hibridă, care combină evaluările umane cu modelele bazate pe fizică și cele bazate pe A.I.

Citește și