• CCR a decis anularea primului tur.
  • Este o decizie fără precedent în România, în ultimii 35 de ani.
  • Întreg procesul electoral a fost anulat și va fi reluat.

Nu știm când vom alege noul președinte al României, așa cum a spus Klaus Iohannis în această seară. Noile alegeri prezidențiale vor fi stabilite de noul guvern care va fi format. Este absolut haios.

Fără să acuze în mod oficial Rusia, ceea ce ar arata că momentan nu au probe, ci bănuieli, așa cum s-a arătat și ân documentele CSAT. Reacția lui Iohannis a confirmat că noi ne aflăm într-o situație neprevăzută de Constituție pentru că nici măcar legiuitorii s-au gândit că se poate întâmpla așa ceva.

Articolul de care vorbește Klaus Iohannis se bate cap în cap cu celălalt articol din Constituție care spune că mandatul președintelui este de 5 ani. El merge pe celălalt aliniat, că președintele își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Articolul 83, una spune aliniatul 1, una spuna aliniatul 2. Klaus Iohannis rămâne președinte al României, va desemna și probabil va forma noul guvern rezultat din alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. Noul guvern, cu Klaus Iohannis președinte, prelungindu-și mandatul, fără nici un artificiu, va organiza alegerile prezidențiale după ânceputul anului 2025. Totul va fi luat de la 0, depunderea candidaturilor, strângerea de semnături necesare pentru candidatură și, ulterior, validarea acestor candidaturi inclusiv de către CCR.

Vom vedea ce se va întâmpla și cu Lasconi, dacă va mai fi candidată la USR. Vom vedea care vor fi candidaturile din partea celorlalte partide, Ciolacu dacă mai candidează, la PNL dacă va candida Bolojan în locul lui Ciucă. Și vom vedea și care va fi situația lui Călin Georgescu pentru că toată această situație s-a creat din cauza acestei interferii în legătură cu Călin Georgescu. Trebuie să existe o nouă decizie CCR în care să-i interzică expres această candidatură în baza deciziei care s-a dat și pentru Diana Șoșoacă.

Puțin probabil ca până în februarie-ianuarie 2025, domnul Călin Georgescu, dacă se merge pe aripa juridică, va fi și inculpat și inculpat și arestat și condamnat și vom avea și o decizie definitivă a instanței românești în care să i se interzică dreptul fundamental de a candida. Asta presupune câțiva ani.

Ca atare, probabil că vor alege soluția „șoc” ca a Dianei Șoșoacă.

Cum va fi văzută România pe plan internațional de acum?

Foarte prost. S-a văzut cum este reflectată această situație și în SUA și în Comisia Europeană. Bineînțeles, vor fi două narative în perioada următoare. Narativul prin care s eva spune că România a împiedicat un atac al Rusiei și narativul care spune că România a făcut ceva foarte grav cu ajutorul CCR asupra căreia s-a făcut presiuni.

Dar, în primul rând, ar trebui să ne preocupe pe toți situația cu românii, ei sunt importanși, nu ceea ce se spune. Ci adevărul.

Vom vedea reacția populației vis a vis de această situație absolut excepțională, fără prevederi legale, în care administrația Iohannis a aruncat România.

Sunt peste 9,4 milioane de români ale căror voturi au fost aruncate la gunoi fără explicații și probe clare.

PNL îl propune pe Bolojan în locul lui Ciucă. Este o mișcare strategică din partea partidului?

Este o opțiune. Vom vedea dacă PNL, care și el este într-o situație fragilă ca PSD, îl va desemna oficial pe Ilie Bolojan candidat la președinție. Important este să vedem cine este viitorul premier.

Până la candidaturile la președinție vom avea o desemnare de premier făcută de Klaus Iohannis pe un viitor guvern. Foarte probabil va fi o instabilitate a guvernului pentru că oamenii nu se înțeleg și nici nu se suportă.

Vom vedea opțiunea lui Iohannis. Vom vedea dacă îl va prefera din nou pe Marcel Ciolacu sau pe altcineva din PSD. Vom vedea dacă PSD va accepta să preia guvernul din nou, deși ar dori, este instabilitate și în partid, având în vedere că Marcel Ciolacu a pierdut alegerile prezidențiale în mod rușinos. Este singurul președinte PSD în ultimii 35 de ani care nu a intrat în turul 2. Este urât, efectiv, de dispora. Vom vedea dacă vor reuși să constituie acest guvern, care, potrivit legii, el trebuie să declanșeze și stabilească data noilor alegeri prezidențiale în România.

Vom rămâne, probabil 4-5 luni, cu speranța că nu va dura mai mult, cu Klaus Iohannis președinte al României.

Citește și