• Ziua de 8 decembrie marchează adoptarea Constituției din 1991.
  • A intrat în vigoare după referendumul din 8 decembrie 1991.
  • Constituția din 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

Astăzi, România celebrează pilonul democrației moderne: Constituția. Adoptată în 1991, aceasta definește regulile jocului pentru drepturi, libertăți și responsabilități. 8 decembrie e mai mult decât o dată în calendar – e un reminder că legea scrie povestea fiecăruia dintre noi, a fiecărui popor. „Constituția e un instrument de pace internă, este proprietatea țării”, spunea Mihai Eminescu.

Ce rol are Constituția?

„Constituția este un act fundamental care reglemenetează modalitatea în care se organizează viața socială și politică, economică și culturală a cetățenilor. Accentul se pune pe drepturi și libertăți, dar și pe valorile principale care sunt parte a Constituției. Constituția are și o serie de valori exprimate în mod transparent. Constituția are și acest aspect de îndrumare a vieții publice a indivizilor”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.

Ce ați schimba la Constituție?

„Noi am încercat să facem un asemenea demers, fiind un moment favorabil după alegerile din 2012. Am vrut introducerea câtorva amendamente la procesul constituțional. Principalele modificări sunt legate de atribuțiile Președintelui, garantarea fermă a drepturilor cetățenilor și opozabilitatea cerinței de a avea un domiciliu”, a adăugat acesta.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Citește și