• Google a creat cipul cuantic Willow, care face sarcini în cinci minute, ce ar dura miliarde de ani pentru computerele clasice.
  • Acesta ar putea accelera dezvoltarea de medicamente și tehnologii.
  • Totuși, există riscuri pentru securitatea criptografică.

Măsoară doar 4 cm pătrați, dar are o viteză aproape inimaginabilă, scrie The Guardian.

Google a construit un cip de calcul care finalizează în doar cinci minute sarcini ce ar dura 10.000.000.000.000.000.000.000.000 de ani pentru unele dintre cele mai rapide computere convenționale din lume.

Aceasta reprezintă 10 septilioane de ani, un număr mult mai mare decât vârsta universului cunoscut, iar oamenii de știință din spatele ultimei descoperiri în domeniul calculului cuantic ajung să folosească un termen destul de puțin tehnic: „incredibil”.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Noul cip, numit Willow și fabricat în orașul californian Santa Barbara, are dimensiunile unei bomboane After Eight și ar putea accelera crearea de noi medicamente prin îmbunătățirea semnificativă a fazei experimentale a dezvoltării acestora.

Informațiile privind performanțele sale urmează unei serii de rezultate obținute din 2021, care sugerează că suntem la doar aproximativ cinci ani distanță de momentul în care calculul cuantic ar putea deveni suficient de puternic pentru a transforma capabilitățile umanității de a cerceta și dezvolta noi materiale, de la medicamente la baterii, conform unui expert independent din Marea Britanie. Guvernele din întreaga lume investesc zeci de miliarde de dolari în cercetare.

În mod semnificativ, se spune că Willow este mult mai puțin predispus la erori comparativ cu versiunile anterioare și ar putea amplifica potențialul deja în expansiune al domeniului inteligenței artificiale.

Calculul cuantic – care se bazează pe descoperirea conform căreia materia poate exista în multiple stări simultan – este considerat capabil să realizeze calcule mult mai complexe decât era posibil până acum și să accelereze crearea de reactoare de fuziune nucleară și impactul inteligenței artificiale, în special în domeniul științei medicale. De exemplu, ar putea permite citirea tomografiilor RMN la detaliu atomic, deschizând noi surse de date despre corpul uman și boli, pe care inteligența artificială le-ar putea procesa, a declarat Google.

Dar există și temeri că, fără reglementări adecvate, tehnologia ar putea sparge chiar și cele mai sofisticate metode de criptare, subminând securitatea cibernetică.

Google Quantum AI este una dintre numeroasele echipe care lucrează pentru a exploata puterea calculului cuantic, alături de Microsoft, Universitatea Harvard și Quantinuum, o firmă cu legături în Marea Britanie. O problemă-cheie este reducerea fragilității chipurilor cuantice, deoarece chiar și defectele microscopice ale materialului, radiațiile cosmice și radiațiile ionizante le pot devia din curs.

„Procesoarele cuantice se îmbunătățesc la o viteză exponențială dublă și vor continua să depășească considerabil computerele clasice pe măsură ce le vom scala”, a spus Hartmut Neven, fondatorul firmei, care a adăugat că noile rezultate ale testelor, publicate luni în revista Nature, „deschid drumul pentru rezolvarea unei provocări esențiale în corectarea erorilor cuantice, pe care domeniul o urmărește de aproape 30 de ani”.

El a spus că viteza mult mai mare a noului cip față de computerele clasice „susține ideea că calculul cuantic se desfășoară în multe universuri paralele, în concordanță cu ideea că trăim într-un multivers”.

Simplificat, dacă un computer cuantic poate exista în multe stări diferite simultan, poate realiza mai multe sarcini în același timp.

Dr. Peter Leek, cercetător asociat la Institutul de Calcul Cuantic al Universității din Oxford și fondator al Oxford Quantum Circuits, a spus: „Este cu adevărat provocator să privești lucrurile așa. Ceea ce se întâmplă este că tehnologia calculului cuantic progresează rapid. Chiar funcționează.”

El a descris rezultatele obținute de Google ca un „exemplu strălucitor” al îmbunătățirii corectării erorilor, dar a avertizat că rezultatele extrem de rapide se referă la calcule care „nu au o aplicabilitate reală semnificativă”.

„Sunt foarte optimist,” a spus el. „Cred că vom vedea o accelerație reală în următorii cinci ani și atunci vom putea spune, uite, această mașină a calculat ceva interesant, pe care îl pot explica cuiva, și cum ar putea fi folosit în viața reală.”

Întrebat despre riscurile pe care le-ar putea aduce computerele cuantice extrem de puternice pentru criptarea actuală, Charina Chou, directorul executiv al Google Quantum AI, a spus: „Experții în securitate lucrează la acest subiect, iar ei au avut timp suficient în ultimii ani pentru a înțelege ce standarde ar trebui să existe, ce ar trebui să fie criptarea post-cuantică.”

Ea a adăugat: „Colaborăm cu o serie de mari companii, precum și cu academicieni și startupuri din acest domeniu, care se află la intersecția fizicii, chimiei și științelor materialelor, domenii care sunt foarte promițătoare pentru colaborare.”

Citește și